Реклама / Ads
0| 5917 |17.11.2014 ФРОГ МЮЗИК

След 19-годишно прекъсване "Пинк Флойд" отново са на върха

.
Рокаджиите от "Пинк Флойд" оглавиха британската класация за албуми за пръв път от 1995 г. От новия албум The Endless River, който ще бъде прощален за групата, през изминалата седмица са продадени 139 000 копия. The Endless River, записан в памет на починалия през 2008-а г. пианист на "Пинк Флойд" Рик Райт, е шестият проект на групата, оглавил британския албумен чарт, и първият, позиционирал се на върха след Pulse през 1995 г., предаде Ройтерс.
 
Второ място в класацията за албуми заемат американските рокаджии "Фу файтърс" с новата им тава Sonic Highways. Първенецът от миналата седмица, младият британски певец и автор на песни Ед Шийран, е на трета позиция с албума си X. Челната петица в класацията допълват Сам Смит с In The Lonely Hour и "Куин" със сборния албум Queen Forever.

В класацията за сингли първо място заема благотворителната кавър версия на хита Wake Me Up на шведския диджей Авичи, записана от Гарет Малоун и хор от звезди в подкрепа на организацията "Деца в нужда". Ед Шийран запазва втората си позиция от миналата седмица със сингъла Thinking Out Loud. Следват го "Уан дайрекшън", които са се изкачили с шест места до третата позиция със сингъла Steal My Girl.

Значителна част от промо клипа към песента Louder Than Words от новия - и вероятно прощален - албум на "Пинк Флойд" е заснета на мястото, където някога бушуваха вълните на Аралско море.

Режисьорът По Пауъл пътува 18 часа до това отдалечено място на границата между Казахстан и Узбекистан, за да включи сюрреалистичната действителност като илюстрация към The Endless River. Идеята му хрумнала, когато видял снимки на ръждясалите кораби насред пустинята, където някога към безотточното езеро са преминавали реките Амударя и Сърдаря, отклонени по съветско време за напояване.

"Това е най-сюрреалистичната гледка, която някога съм виждал. Тя е шокиращ пример за катастрофална човешка намеса и едно от най-големите екологични бедствия на планетата. Реката се е свила до 10% от някогашния си обем, унищожавайки риболова и цели рибарски селища", споделя той пред сп. "Ролингстоун".

Обри "По" Пауъл е фотограф, режисьор и дизайнер и е един от най-прочутите създатели на корици за албумите на групи като "Пинк Флойд", "Лед Зепелин", "Йес", "Дженезис", "Блек Сабат", "Скорпиънс", "Емерсън, Лейк енд Палмър". Британецът заедно със Сторм Торгерсон основава легендарното в рок средите дизайнерско студио "Хипгносис", което 5 пъти е номинирано за награди "Грами", а от 30 години работи и за световни корпорации в автомобилостроенето, пивоварния и модния бизнес.

Той разказва пред "Ролингстоун", че след мъчителното 18-часово пътуване към бившите брегове на Аралско море е последвал двучасов преход с автомобил по сухото дъно, за да се стигне до други изоставени кораби.

"Времето беше ужасно, понякога валеше сняг, температурата беше минус 10 градуса, а вятърът духаше с 40 км/ч. Точно това, от което нямахме нужда. Но за няколко часа се показа слънце и се хвърлихме да работим като полудели!"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7062 |21.10.2014 Сара Брайтман излита в космоса след концерта си в София . 0| 6919 |27.01.2014 Аеросмит ще купонясват 2-3 дни в София след концерта . 2| 10964 |20.08.2012 Само след броени дни MO‘HORIZONS BANANA SOUNDSYSTEM отново ще зарадват с концерт българските си фенове . 0| 5986 |23.08.2010 U2 на кръстопът след противоречив албум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads