Реклама / Ads
0| 7186 |26.02.2019 ФРОГ МЮЗИК

Украйна се отказва от участничката си на ”Евровизия” заради спора с Русия

.
Анна Корсун
Националната телевизия в Украйна се е отказала от певицата, която трябваше да представя страната на следващия конкурс ”Евровизия”, заради политически различия с Русия, съобщава ”Ройтерс”.
 

27-годишната Анна Корсун, която се представя със сценичния псевдоним Maruv, бе избрана с вот на публиката тази събота, за да пее на финала на конкурса в Израел през май.

 

Тя обаче твърди, че държавната телевизия се опитала да й наложи с договор задължения, които включват отказ от концертни участия в Русия.

 

"Аз съм гражданин на Украйна, плащам данъци и искрено обичам Украйна. Но не съм готова да изляза със слогани и да превърна участието си в конкурса в промоционална дейност за нашите политици", написа Maruv във фейсбук страницата си, където допълва: "Аз съм музикант, а не марионетка на политическата сцена."

 

Още преди излъчвания по националната телевизия финал в събота няколко висши официални лица заявиха, че украинският кандидат за "Евровизия" не може да бъде някой, който се е изявявал в Русия, която анексира Крим през 2014 г., предизвиквайки проруски бунт в източния район Донбас.

 

Директорът на Националната телевизия на Украйна Зураб Аласания написа във фейсбук: "Изборът разкри друг голям социален проблем... концертната активност на много изпълнители в страната агресор. Това предизвика негативен отзвук в част от обществото." Той потвърди, че спечелилата певица е трябвало да се откаже от концерти в Русия като условие в договора.

 

Maruv заяви, че е била готова да отмени турнето си в Русия, но че не иска да бъде използвана за политически цели.

 

От телевизията обявиха, че търсят изпълнител, който да я замести на годишния международен конкурс за песен "Евровизия", чиито резултати често са повлияни от геополитически пристрастия.

 

Отразявайки политическото значение на случая, вицепремиерът Вячеслав Кириленко написа в туитър: "Историята с участника от Украйна далеч не е приключила."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17152 |30.03.2017 Европейският съюз за радио и телевизия може да спре Украйна от Евровизия . 0| 15614 |22.03.2017 Руската участничка в ”Евровизия” със забрана да влиза в Украйна . 0| 5965 |20.05.2016 Управляващите в Украйна ”разкрачени” заради провеждането на „Евровизия 2017” . 0| 8109 |13.11.2013 Детската "Евровизия" с финал в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads