Реклама / Ads
0| 6598 |05.02.2014 ФРОГ МЮЗИК

Защо Red Hot свирят на плейбек

.
По принцип не го правим - така се защитиха Red Hot Chili Peppers от обвиненията, че са свирили на плейбек по време на изпълнението си на Супербоул в неделя.
 

В голямото шоу на финала на първенството по американски футбол рок фънкарите свириха заедно с Бруно Марс, но се оказа, че някак са го направили без въобще да озвучат инструментите си.

След като получиха упреци от фенове и медии за „въздушното" си свирене, те отговориха на официалния си сайт чрез басиста Флий.

Той потвърди очевидния факт, че на изпълнението си те само имитираха свирене, но увери, че обстоятелствата са били необичайни и по принцип групата е твърдо против плейбека.

USA Today беше първата голяма медия, която забеляза, че Флий и китаристът Джош Клингхофер въобще не бяха свързали инструментите си към усилватели, както по принцип правят.

Скоро истината се разпространи в мрежата и купища недоволни фенове обявиха, че се чувстват излъгани от постъпката на бандата. Дори големият китарист Джо Бонамаса изрази възмущението си в Twitter.

Поне Антъни наистина е пял

В отвореното си писмо Флий обяснява на феновете, че от НФЛ (лигата по американски футбол) изискали от бандата да свири на плейбек, докато само вокалистът Антъни Кийдис наистина пял на живо - целта била да се елиминира рискът от технически гафове по време на най-рейтинговото телевизионно събитие.

Red Hot Chili Peppers не били щастливи от перспективата да имитират свирене, но решили, че участието е твърде добра възможност, която не могат да пропуснат.

"Когато дойде предложението за Супербоул, бяхме доста объркани дали трябва да го приемем или не, но накрая решихме, че това е уникално нещо, което идва веднъж в живота и просто трябва да се забавляваме и да го направим", обяснява Флий.

„Доста го обмисляхме преди да се съгласим и освен че го обсъждахме дълго помежду си, аз говорих и с много приятели музиканти, които много уважавам, и които казаха, че биха го направили, ако ги поканят...

Решихме, че щом Антъни ще пее на живо, все пак можем да пресъздадем нашия дух и волност в изпълнението си".

Флий отговори и на въпроса защо с Клингхофер не включиха по един кабел към китарите си, за да стане изпълнението поне малко по-автентично.

„Естествено, че лесно можехме да го направим и нямаше да има проблем. Но предпочетохме да не се преструваме. Изглеждаше най-реалната постъпка при тези обстоятелства.

Беше все едно правим музикален клип пред безброй хора, само че с вокали на живо и само един шанс да изпълним песента. Единствената ни мисъл беше да предадем нашия дух и нашата същност на публиката".

Рецидив

Колкото и Red Hot Chili Peppers да са против имитацията, това далеч не е единственият им плейбек на по телевизията.

„Последният път, когато го направихме (или поне се опитахме) беше в края на 80-те, изхвърлиха ни от британското шоу The Top Of the Pops по време на репетицията, защото не се преструвахме както трябва", разказва Флий.

„Аз свирех баса с обувка, (тогавашният китарист) Джон Фрушанте свиреше на раменете на Антъни и общо взето си направихме кеч двубой на сцената, като се подигравахме с идеята, че това е истинско живо изпълнение".

Басистът припомни и легендарен плейбек в денс шоуто Club MTV, през който бандата дори и не се опита да се преструва, че свири, а просто започна да чупи инструментите си на сцената, докато записът на песента им си вървеше като фон.

"Приемаме свиренето много сериозно, то е съкровено нещо за нас и който някога ни е виждал на концерт (като вечерта преди Супербоул в Барклейс Център) знае, че свирим със сърце, импровизираме спонтанно, поемаме музикални рискове и влагаме всичко от себе си във всяко шоу. Правим го от 31 години", завършва Флий.

Следващият им концерт е на 29 март в Чили, където по всяка вероятност инструментите им наистина ще бъдат включени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7562 |16.10.2013 Лили Иванова: Обичам млади музиканти, защото са неуморни . 0| 6731 |28.05.2012 В четвъртък стават ясни победителите от конкурса за непопулярни групи, които ще свирят редом с Fatboy Slim, Erykah Badu, Cypress Hill . 0| 6315 |01.08.2011 Победителите в конкурса BATTLE OF THE BANDS свирят на SPIRT OF BURGAS 2011 - JACK DANIEL’S РОК АРЕНАТА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads