Реклама / Ads
0| 15649 |19.10.2014 ХРАНА И ВИНО

10 интересни факта за маслините

.
Независимо от отношението към маслините, зехтинът присъства почти във всяка кухня, което означава, че във всички случаи те присъстват в живота ни.
 
1. Отглеждането на маслини може лесно да бъде записано като едно от първите постижения на човешката цивилизация: според археологически доказателства, за първи път маслини се отглеждат на остров Крит през третото хилядолетие пр. Хр. Дълго време се отглеждат маслини в Крит и Сирия, независимо един от друг.

2. Маслините са основен източник на доходи на Минойската царство. По-късно финикийските моряци ги разпространяват по Средиземноморието.

3. От древни времена зехтинът има специално значение. Още пророкът Мохамед насърчава последователите си да се мажат със зехтин, а в християнството зехтин често се използва в тайнството на помазването. В много култури със зехтин мажели тялото на мъртвия преди да бъде погребан.

4. Заселниците донесли със себе си в Новия свят маслината, заедно с гроздето, но не за храна, а за да се използва за ритуални цели. В момента, Калифорния е един от основните доставчици на маслини (но не от най-доброто качество) извън Средиземно море.

5. Средната продължителност на живота на маслиновото дърво е 500 години, а някои от дърветата достигат възраст от 1 500 години. Смята се, че възрастта на дърветата в Маслиновата планина в Ерусалим е над 2 000 години.

6. Единствената разлика между зелените и черните маслини е степента на зрялост: зрелите маслини са черни.

7. Над 90% от световната реколта от маслини се използва за производство на зехтин, а почти 98% от земите, отделени за отглеждането на маслинови дървета се намират в региона на Средиземно море. Като цяло, в Европа има около 500 милиона маслинови дървета.

8. Маслините се берат през ноември-март, 6-8 месеца след цъфтежа. Ако маслините са предназначени за производство на зехтин, те се изпращат за пресоване в същия ден. Между другото, маслиново масло е единственото масло, което може да се консумира без допълнителна обработка.

9. Пресните маслини не са подходящи за консумация, защото са твърде горчиви. За да станат годни за консумация, маслините се третират с луга и/или се консервират в саламура или морска сол. Това се прави с цел да се премахне олеуропеина - вещество, които се извлича от маслините или маслиновите листа и се използва широко в медицината (например, за намаляване на кръвното налягане).

10. Обработката на маслините в различните страни е различна. Гръцките маслини обикновено не се третират с луга, а се осоляват за 6-12 месеца, от което получават силен вкус. От друга страна, испанските маслини се берат зелени, преди те да достигнат зрялост, обработват се с луга и се поставят в саламура за ферментация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5678 |17.10.2014 По-малко грозданка и вино през 2014 г. . 1| 5485 |15.10.2014 Сладолед със злато и текила - само за 1000 $ . 0| 5750 |13.10.2014 Лавандулата лекува стреса в офиса . 0| 6061 |11.10.2014 Български вина превземат френския пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads