Реклама / Ads
1| 7663 |31.03.2015 ХРАНА И ВИНО

Агнешко по Великден - сукалче, голямо или млечно

.
Агнешкото си е агнешко....
В навечерието на Великден традиционно зачестява търговията на агнешко месо. Какво трябва да знаем, за да подсигурим качествения избор на вкусното месо?
 
Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.

Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.

Според стандартите, агнешкото месо, продавано в магазините, задължително трябва да има печат и съответния БГ номер.

Около Великден обаче паричната себестойност на агнешките плешки се покачва значително. Въпреки призива на земеделския министър, все пак се очакват традиционните спекулации с цените.

Към момента няма дефицит на българско агнешко месо по търговските вериги, което не предполага покачване в стойността. Все пак проверки показват, че средната цена вече е достигнала 11-12 до 14 лева за килограм. По данни на производители изкупната цена на живо тегло агнешко варира между 5 и 6 лева за килограм. Оказва се, че от производителя до търговеца цената се покачва двойно.

Добрата новина е, че на българския пазар няма заразено с шап агнешко месо. Информацията е на Агенцията по безопасност на храните. От институцията уверяват още, че текат непрестанни проверки за качеството на традиционните за великденската трапеза меса, яйца и козунаци.

Освен в България, агнешкото е изключително широко разпространено в кухните на Турция, Гърция, Нова Зеландия, Австралия и Средния Изток. Проверка на български медии относно цените на месото в страните от Западна Европа показва, че почти не съществува разлика между паричната себестойност на прясното агнешко месо продавано в Англия, САЩ и в България около Великден.

Скъпо или не, диетолозите препоръчват честа консумация на агнешко месо не само около великденските празници. То е ценно заради високото съдържание на цинк – минерал, укрепващ имунната система. Освен това агнешко е източник на витамин В12, който се грижи за здравето на червените кръвни клетки, както и за нервната система.

Специалистите по хранене са категорични, че месото от агне предпазва от Алцхаймер и от други, свързани с напредналата възраст болести.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10797 |28.03.2015 Защо баба няма целулит ? . 5| 17757 |26.03.2015 Петър Дънов: 15 златни правила за здравословно хранене . 13| 7432 |21.03.2015 Наздраве! Има вино, не причиняващо махмурлук . 1| 7130 |18.03.2015 Защо смятат рибата за природен антидепресант

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads