Реклама / Ads
0| 5726 |27.12.2015 ХРАНА И ВИНО

Баклавата-символът на богатството

.
Символ на богатство и празничност още от древността, баклавата чак до началото на ХХ век си остава луксозен десерт.
 

В Турция и до днес казват: „Не съм толкова богат, че да ям всеки ден баклава и бюрек.“ Вярно е, че статусът й днес е силно променен и тя е достъпна за много хора - както в Турция, така и в арабските страни градските улици са пълни с малки баклаварии или по-големи витрини, отрупани с баклава в най-невероятни форми и плисета. Въпреки това празничното значение на този знаменит сиропиран десерт си остава, а у нас това важи с пълна сила. В България, въпреки че по сладкарниците също я има в изобилие, баклава приготвяме у дома най-често само веднъж годишно – по Коледа и Нова година. Затова пък удоволствието от вкуса на собственоръчно направената баклава е незаменимо, пък и къщата ухае на препечено масло, канела, ядки и лимонова кора… значи на зимни празници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5786 |25.12.2015 Еленско и боровинки си хапват в родината на Дядо Коледа . 1| 6059 |24.12.2015 Печеното прасенце мами сетивата по Коледа . 0| 6817 |23.12.2015 Ето го най-скъпият стек в света! . 4| 16534 |21.12.2015 Петте най-добри водки в зимна Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads