Реклама / Ads
0| 5855 |22.02.2010 ХРАНА И ВИНО

Фабрики за дебелаци ни дебнат отвсякъде

.
Една диета започва със строг контрол на хранителното меню и конкретно – количеството на приеманите с храната калории. Честото хранене извън дома не може да ви позволи да следите този процес коректно, затова е логично, че няма как да отслабнете с "ресторантна" диета. Това твърдят американски изследователи.
 

Не вярвайте на очите си

Съгласно данните от последното проучване на Американския департамент за контрол на хранителните продукти и лекарствата, минимум 70 % от американците се хранят редовно навън. Същевременно проучване на редица ресторантски вериги и последвал анализ на 29 предлагани храни осветлили интересно несъответствие. Учени от университета в Ню Йорк установили, че ресторантите често регистрират по-малка хранителна стойност на ястията си – като средно става дума за до 20 % по-малка калоричност.

Изследването обаче не спряло до тук. Били изследвани и замразените храни, които се продават в магазините. И при тях изследователите-диетолози открили несъотвествия. Оказало се, че реалната енергийна стойност на замразените продукти е с между 8-10 % по-висока от заявената.

Вината не е тяхна

Същите диетолози предупреждават да не бързаме да обвиняваме производителите на храна и готвачите в ресторантите. Потребителите не се въвеждат в заблуждение нарочно, отчитат учените. Според тях нормално е в процеса на приготвяне на храната да настъпят изменения в порциите, подмяна на съставки или отклонение в начина на обработка. Съвсем прост пример е този: По невнимание или неопитност служител в заведение за бързо хранене може да ви сложи малко повече сос в сандчива, като резултат калоричността му може да скочи с 10 % спрямо заявената.

И все пак, лекарите алармират, че не е възможно един човек, който държи на фигурата си, постоянно да калкулира кога и с колко калории е скочила калоричността на сандвича или пицата, които яде. Ако ядете всеки ден навън и поглъщате със 100 калории повече на ден, то за месец със сигурност ще забележите промяна в начина, по който ви стоят дънките.

Не на последно място, трябва да отбележим, че по време на изследването са регистрирани и случаи, когато калоричността на даден продукт е била по-малка от заявената на опаковката. Тези случаи обаче са доста по-малко и % на отклонение при калориите е също по-малък от 20 %.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9224 |19.02.2010 Пием бира, по-силна от уиски . 0| 6340 |17.02.2010 Чиста водица - мирна главица! . 0| 8894 |15.02.2010 С постни храни пречистваме тяло и дух . 1| 8339 |11.02.2010 Латвийци похапват сладолед на аванта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads