Реклама / Ads
Frognews
0| 7509 |22.02.2015

Хамкане с бяла заговезна хълва- на и след празника

.
Бяла хълва
Халвата е едно от традиционните ястия, които се поставят на трапезата на Сирни Заговезни. Твърдата бяла заговезна халва се използва за хамкане, а тахановата халва е на масата, защото е само от растителни продукти и е подходяща за престоящите великденски пости.
Хубавата халва трябва да се къса на конци и да се топи в устата. Според майсторите тя е най-полезното сладко изделие, защото съставките й са само натурални продукти.

Класическата халва в България се прави като към горещ и гъст захарен сироп се добавя слънчогледов тахан и екстракт от чувенов корен, без който не може да се постигне нужната гъстота. Традицията в това производство се пази от дълбока древност.

Обичаят "хамкане" е разпространен в цяла България. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

След празника Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти. Изследвания показват, че по калоричност тя се приближава до шоколада, но има повече белтъчни вещества и е богата на Витамин В и калций.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Появи се шоколад против бръчки 0| 5714 |20.02.2015 . 10 популярни хранителни мита, разбити от науката 0| 6048 |19.02.2015 . Февруари - месец на шоколада 0| 5831 |17.02.2015 . Изненадааа! Виж къде пият най-много вино! 6| 7821 |14.02.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ