Реклама / Ads
0| 6777 |28.03.2014 ХРАНА И ВИНО

Хелена - от от манекен до готвач на 2014 г.

.
Бразилката Хелена Ризо, някогашна звезда на модния подиум, е най-добрата готвачка в света за 2014-а. Красивата майсторка спечели титлата тази седмица, след като повечето от 900-те членове на академията, която определя Топ 50 на ресторантите, дадоха гласа си за нея. В тази отбрана група, част от международния "Дайнърс клуб", членуват само разбирачи, които са на "ти" с международната гурме сцена. Наградата е обявена в партньоство с престижната марка шампанско Veuve Clicquot.
 

Хелена е наричана още бразилската кралица на главните готвачи. Може би защото миналата година тя беше избрана за номер едно в Латинска Америка. Признанието й обаче вече достигна планетарната класация. Това е изключително постижение, като се има предвид, че Хелена е в средата на 30-те си години и управлява в момента ресторанта Mani в Сао Пауло.

Хелена влиза в бранша по необичаен път учи архитектура като млада, а после работи като манекен. Отдава се на кулинарната кариера, когато е на 18. "От дете обичам да ям и да опитвам нови вкусове и аромати", казва тя.

Съчетава традицията със съвременните техники, което е на половина талант, на половина опит. Хелена се е обучавала при някои от най-добрите бразилски готвачи, преди да замине и работи в ресторанти из цяла Европа. Един от учителите й е Хоан Рока от Испания. Той казва за нея: "Тя има талант, чувствителност и страст. Автентична и вярна на корените си." Докато работи при него в Жирона, тя среща мъжа си, испанеца Даниел Редондо. Заедно отварят ресторанта си през 2006-а, където Ризо възкресява бразилски продукти (като тропическите растения таро и ямс) чрез модерна техника. Прилага влияния от Испания и Италия. Двамата са успешни партньори не само в кухнята, но и в бизнеса. "Ние се допълваме навсякъде", споделят съпрузите.

В списъка за най-добрите ресторанти Хелена е разкрита като "пример за готвене с иновации, но и с душа." Вечерящите в Сао Пауло се тълпят за шишчета от октопод със сладки картофи и червен пипер, задушени скариди, тиквени тортели.

През лятото Хелена и мъжът й ще отворят нов ресторант - смесица с кафене, в което ще сервира част от старите си гурме хитове. Много жени готвачи, достигайки славата, се оттеглят от кухнята и поддържат бизнеса отстрани, но не и Хелена. "Нямам желание да се разделя с тенджерите и тавите. Обичам това, което правя. Наградите и популярността само ме карат да искам повече да бъде в кухнята. Те ме стимулират и ме предизвикват да подобрявам работата си", споделя Хелена.

Последната й престижна награда обаче май не я изненадва особено "Това е признание и за целия ни екип. Не съм и никога не съм имала намерение да бъда "най-добрата готвачка в света", особено защото това е много трудно да се прецени. Всеки може да бъде най-добрият в определена ситуация в точното време. В нашия ресторант даваме всичко от себе си всеки ден - понякога бъркаме, но понякога ни се получава. Надявам се, че тази награда ще отвори очите на гастрономическия свят за работата на жените готвачи и за хубавите ресторанти в Бразилия". Хелена ще получи приза си на 28 април в Лондон, когато е церемонията на 50-те най-добри ресторанти в света.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7199 |19.02.2014 Дичо става готвач . 5| 15211 |10.02.2014 Второ място за майстор-готвач Никола Николов във Франция . 2| 8712 |16.10.2013 Японски главен готвач предложи да ядете земя... буквално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads