Реклама / Ads
1| 11053 |09.06.2010 ХРАНА И ВИНО

Храна за фин силует и свежа кожа

.
Източник: hapcheto.com
Във времето на високите технологии и забързан ритъм на живот много хора гледат на храненето по-често като на средство за съществуване, а не на удоволствие. Някои дори не осъзнават, че от културата на нашето хранене зависи физическото и психическо здраве, тонус, самочувствие и не на последно място - привлекателният външен вид.
 

Учените обаче от доста време се занимават с проблемите на здравословното хранене. В резултат на това са изписани купища книги с различни хранителни режими, диети и полезни правила на хранене. Те са много важни за хората, които уважават себе си и не са безразличен към това как изглеждат в очите на близки и приятели.

Достатъчно е да се възползваме само от някои полезни съвети как, кога и какви храни да консумираме, за да се почувстваме уверени и доволни от себе си.

Храна, която премахва и предпазва от целулит:
- Храната, която приемаме, трябва да бъде с балансирано количество витамини, минерали, белтъчини, мазнини и въглехидрати. Употребявайте по-често пресни продукти с ниско съдържание на мазнини.
- Намалете употребата на месо и млечни продукти. Месото (задушено или варено) трябва да се консумира не повече от два пъти седмично като допълнение, а не като основно ястие.
- Избирайте сирене и кашкавал с ниско съдържание на мазнини и се ограничете с 30-60 грама от тези продукти не по-често от 3 пъти седмично.
- Използвайте обезмаслено мляко или мляко с ниска масленост.
- Увеличете употребата на плодове и зеленчуци, богати на калий и целулоза. Целулозата прочиства организма, смесвайки се с токсините и се отстранява с помощта на приетите течности. Продуктите с растителен произход съдържат голямо количество хранителни влакна, но само ако не са подложени на промишлена преработка.
- Консумирайте плодове и сокове между отделните хранения.
- 10-15 минути преди ядене изпийте чаша сок или изяжте някакъв плод.
- Хранете се според сезона: в периода на естествено узряване плодовете и зеленчуците се отличават с най-добрите си вкусови и хранителни качества.
- Всички продукти, съдържащи скорбяла, а също така и макаронените изделия, трябва да се приемат едновременно със зеленчуци (за предпочитане зелена салата).
- Зеленчуците (с изключение на картофите) трябва да бъдат задължителна гарнитура към месото или рибата.
- Употребявайте пълнозърнест хляб.
- Не забравяйте да включвате в менюто си бобовите култури.
- Употребявайте в разумни количества ядки, които са богати на калий, целулоза и съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, необходими за жизнената дейност на клетките.
- Значително съкратете употребата на животински мазнини, захар и сол.
- Храната приготвяйте в съдове, които не изискват добавянето на мазнини.
- Използвайте само растителни мазнини или зехтин.
- Никога на гответе с вече използвана мазнина.
- Бъдете икономични в изразходването на майонезата.
- Избягвайте употребата на сладки неща след ядене и между отделните хранения.
- Откажете се от продуктите, преминали през промишлена преработка (консерви, концентрати, полуфабрикати), които съдържат много сол.
- Пийте на малки глътки повече вода (6-8 чаши дневно). Тя регулира температурата на тялото и поддържа активното състояние на имунната система. Заедно с нея в клетките на организма постъпват кислородът и питателните вещества. Водата извежда от организма токсините и способства за здравината и еластичността на всички органи и тъкани.
- Пресните плодове и зеленчуци също съдържат голямо количество вода и задоволяват в определена степен потребността на организма от течности.
- Сутрин след ставане изпивайте по една чаша вода.
- Не пийте вода по време на ядене, а ако ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки.
- Препоръчителна е употребата на плодове и зеленчукови сокове, а също така и на зелен чай.
- Във вашата храна трябва да присъстват продукти, съдържащи антиоксиданти, витамин С и Е, микроелементи (селен, цинк, мед, магнезий).

Диетолозите съветват още:
1. Да се вечеря не по-късно от 19-20 часа.
2. Да се яде бавно, а храната да се сдъвква добре.
3. Да не се употребява алкохол, никотин и кофеин.
4. Да не се правят големи паузи между отделните хранения.
5. Винаги да се стремим към умереност в храненето.

Тайната на критската диета:
Спорът коя е най-правилната диета продължава десетки години, без да е постигнат консенсус. Въпреки това повечето диетолози вече си стиснаха ръцете за някои правила, които могат да определят храненето като полезно и здравословно. И като че ли най-близо до тях е критската кулинарна традиция, която е част от средиземноморската, но има известни предимства.

Най-характерното за критската диета е, че тя не е само пример за балансирано и здравословно хранене, а е синоним за удоволствие и умение да си щастлив. Така поне се твърди в книгата "Омега 3 - мазнините, които топят мазнини" на издателство "Хомо футурус". На нея се приписват и изключителни заслуги за профилактиката на сърдечносъдовите и раковите заболявания.

Първият принципи на диетата от остров Крит е да се храните по три пъти на ден в едни и същи часове, и то в спокойна обстановка. Препоръчва се използването на свежи и натурални продукти. Критяните употребяват най-вече растителни мазнини - олио от маслини и рапица, твърди авторът на книгата Съни Ламброзо. Така на организма се гарантират достатъчно мастни киселини, които пазят сърцето. При готвенето се използват много подправки, богати на антиоксиданти, витамини и минерали.

Местните жители хапват месо в ограничени количества, и то не всеки ден. Позволено е да се яде пиле и риба. В менюто преобладават плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни. Те осигуряват всички необходими витамини, минерали, антиоксиданти, растителни протеини и фибри. Плодовете и зеленчуците обаче трябва да са не по-малко от 500 г дневно, като половината - в суров вид. Хлябът не се изключва. Приемат се сирене и кисело мляко. Храната се приготвя на пара или печена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8255 |25.05.2010 Лошата храна по-опасна от наркотик! . 0| 7827 |19.04.2010 Храна за чисто тяло и здрав дух . 0| 13076 |27.01.2010 Меню на "Ел Були" - храна за богоизбрани . 0| 6676 |22.12.2009 Тайните на храната, която бори стреса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads