Реклама / Ads
0| 10054 |13.03.2017 ХРАНА И ВИНО

Храната на Попай Моряка предпазва от рак

.
Любимата храна на Попай Моряка не е особено богат източник на желязо, но тя действително съдържа многа каротиноиди и фитохимикали, които в комбинация с ви­тамините предпазват от рак, висок холестерол и загуба на зрение.
 

Бета-каротин – Половин чаена чаша варен спанак осигурява 4,4 мг бета- каротин, което е приблизително равно на еднодневния прием от други храни на този антиоксидант. Бета-каротинъг предпазва от рак и макуларна дегенерация, съобщава Лекува. Нет.

 

Витамин С – Този антиоксидантен витамин може да предотврати макуларна дегенерация, остеоартрит и инсулт.

 

Лутеин и зеаксантин – Спанакът осигурява и двата каротиноида, които работят съвместно и предпазват от макуларна дегенерация, а евентуално и от катаракта и рак на дебелото черво.

 

Оксалати – Те възпрепятстват абсорбцията на калций и желязо. Ето защо този зеленчук и другите храни с високо съдържание на оксала­ти не се препоръчват за хора, страдащи от подагра и камъни в бъбре­ците.

 

Растителни стероли – Учените смятат, че те предотвратяват рак и висок холестерол.

 

Фолат – Две чаени чаши суров спанак осигуряват 116  мкг от този витамин от групата В, предпазващ от анемия, вродени дефекти на невралната тръба, а вероятно и от инфаркт.

 

Можете да консумирате спанака както суров, така и готвен, само не го преварявайте. За да избегнете загубата на водоразтворимите витамини от групата В, го приготвяйте на пара или го задушавайте в малко мазнина. Когато варите спанака, увеличавате бионаличността на съдържащите се в него белтъчини, лутеин и бета-каротин. За да повишите усвояването на каротиноидите, кон­сумирайте спанака заедно с полезни за сърцето мазнини.

 

Филохинонът е най-разпространената форма на витамин К, която се среща в зеленолистните зеленчуци, като спанакът е с изключително високо съдържание. Този витамин е необходим за правилното съсирване на кръвта и може да играе важна ро­ля за здравината на костите. Въпреки това, ако приемате антикоагуланти, най-добре се консултирайте с личния си лекар, преди да консумирате зеленчуци с високо съдържание на ви­тамин К. Големите количества от него могат да възпрепятстват действието на медикаментите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12310 |03.11.2016 Киселото зеле предпазва от рак . 0| 9373 |29.08.2016 Ето я суперхраната за мозъка . 0| 7195 |08.07.2015 Мисълта за храната: храна за размисъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads