Реклама / Ads
1| 7177 |02.02.2009 ХРАНА И ВИНО

Италианско газирано вино отлежава в морето

.
Производител на италианско газирано вино от типа spumante измисли нов метод за стареенето му. За да обедини в едно страстта си по морето и тази по виното, Пиеро Лугано от област Пиемонт реши да поставя бутилките на морското дъно, а не в избата.
 

За целта Лугано затваря виното си в специални неоксидиращи се бутилки, след което ги поставя в стоманени клетки. В такъв вид виното след това бива спускано на дълбочина от 50-70 метра в морето на Лигурия, до курорта Портофино.

Първоначално Лугано е имал намерение да оставя бутилките си с вино да „остареят“ в местни пещери и специални галерии, но поради оскъдицата им в зоната той прибегнал до новия метод.

„Помислих си за древните римски галеони и за многобройните амфори с вино, които са били открити. Характеристиките на виното не са били променени от факта, че то се е намирало на морското дъно. Морето е идеално за създаването на мехурчетата във виното“, смята Лугано.

cherveno.jpg  снимки Вяра Йовева

Според него, в морето на дълбочина от 50-70 метра липсва каквато и да е било светлина. Идеалната температура за процеса на стареене е 15 градуса. Първите бутилки вино по новия метод на Лугано се очакват през 2010 година.

Имайки предвид, че виното е уникално и че ще бъдат произведени само 5000 литра от него, цената му ще бъде доста висока. Заявки за виното има вече от цял свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6620 |20.10.2008 Гроздоберът - успешен; производителите - недоволни . 3| 6900 |08.10.2008 Двадесет вина бяха дегустирани на конкурса „Винен Индекс” . 4| 8100 |18.09.2008 Виа Понтика изкушава туристите с качествено вино . 3| 7120 |17.09.2008 Откриват музей на виното в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads