Реклама / Ads
Frognews
0| 6169 |17.05.2011

Как мишката изяде книжката с рецепти

.
17 май 1991 г. е обявен за официалната рождена дата на интернет. Тогава признатият за основоположник и създател на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий представя продукта си в научна комисия в Европейския център за ядрени изследвания (CERN).

През лятото на същата година проектът WWW, покорил вече учените в Европа, пресича океана и се влива в проекта Internet. Възниква паралелният свят на новосъздадените абревиатури: URL, HTTP, TCP, HTML. Първият уебсайт, направен в CERN, се появява онлайн на 6 август 1991 година.

Светът се смалява и митът за „голямото село” става осезаема реалност. Установените и наглед статични поняния за граница, разстояние, неприкосновена информация и лична територия вече губят своя смисъл. С едно щракване на мишката човек може да прекоси огромни територии, да се срещне с приятели отвъд океана, да се върне в историята, да надникне в бъдещето.
Кухнята стана общодостъпна, интернационалните идеи и кулинарни тънкости могат да се почерпят от всевъзможни сайтове.

Само си помислете – колко от вас готвят по рецепти, прочетени от старите готварски книги? Много по-лесно е да видиш на екрана идеята - обяснена, а понякога и онагледена със снимки – от началото на изпълнението й до ароматния финал. Малцина пишат на ръка рецепти, повечето си служат с командите copy, paste, print. Предлагаме ви да отбележим 20-годишнината на виртуалната глобализация с няколко рецепти, взети от услужливата търсачка – ей-така, наслуки. Пък вие си изберете това, което ще сготвите с удоволствие. Добър апетит!

Сувлаки (гръцка кухня)
Необходими продукти: 1 кг свинско филе, нарязано на кубчета, зехтин - 50 мл за марината, оцет - 50 мл винен, лимонов сок - 50 мл, чесън - 1 скилидка, нарязана на ситно, сол - 2 ч.л., черен пипер - 1/4 ч.л., риган - 1 с.л. сух, мащерка - 1 с.л. сушена, картофи - пържени за гарнитура, домати - резени за гарнитура + за шишчетата (по желание), маруля - няколко листа по желание за гарнитура, сос - пикантен за гарнитура.

Приготвяне: Всички съставки за маринатата се смесват и в тях се изсипват парчетата свинско. Разбъркайте, за да се разпредели маринатата равномерно по филето и оставете да престои на хладно за 1 нощ. На следващия ден нанижете отцедените от маринатата свински парчета на шишове. По желание между тях може да сложите и по парченце домат. Изпечете сувлаки на скара с дървени въглища, грил или барбекю. Поднесете свинските шишчета с гарнитура от листа маруля, резени домат и пържени картофки. Добре е да сервирате и лют сос (по избор).

Френско касуле
Необходими продукти: телешко месо - 500 г, пилешко месо - 1 пиле, колбас - 200 г чеснов салам, наденица - 2 парчета свинска, лук - 2 глави кромид, домати - 4 броя, боб - 2 буркана зрял, чесън - 5 скилидки, розмарин - 1/2 ч.л. сух, сол, черен пипер, олио.

Приготвяне:
Нарежете месото на 16 парчета, пилето на 8, а наденицата на едри късове, след което накълцайте кромида и доматите на дребно. Всичко се слага в голям намаслен глинен съд, като може предварително да го загреете в гореща фурна. Сложете да се пече похлупено за 1 час. Извадете и добавете нарязаните на тънко салам и отцедения боб. Похлупете отново и печете за 40 минути. Извадете, овкусете с подправките и оставете да се доизпече за още 15 минути.

Гаспачо (испанска кухня)
Необходими продукти: Домати - 750 г обелени и почистени от сърцевината, чушки - червени 2 бр., краставици – 2 бр., лук - червен 1 бр., чесън - на скилидки, сол, ябълков оцет, доматен сок - 1 л., черен пипер – смлян, чили, табаско - по желание, лед - кубчета 8 бр., зехтин - (extra virgin).

Приготвяне: Доматите се нарязват на кубчета с размер 1 см. Чушките се изчистват от семето и се нарязват като доматите 1 см. Едната краставица се обелва и се нарязва на кубчета 1х1 см. Втората краставица също се нарязва на кубчета, но не се обелва. Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се пресова. В купа се поставят нарязаните домати, чушки, краставици, лук, чесън, оцет и се оставя за 10 минути, за да могат зеленчуците да пуснат сок. Залива се с доматения сок, Табаско и леда. Посолява се и се подправя на вкус. Поставя се в хладилник за една нощ. Супата трябва да постои минимум 4 часа и максимум 2 дена. В момента на сервирането се полива със зехтин и се поръсва с чеснови крутони.

Индийски палачинки

Продукти: прясно мляко - 1 ч.ч., брашно - 1 и 1/2 ч.ч., яйца - 2 броя, куркума - 1/2 ч.л., къри - 1 щипка, захар - 1 щипка, сол, кашкавал - за гарниране.

Приготвяне: Яйцата се разбиват с млякото, постепенно се добавя брашното при непрекъснато бъркане. Накрая се прибавят и подправките. От тестото се изпържват палачинки. Във всяка палачинка, още топла, се поставя по едно квадратно парче кашкавал и се загъва. Палачинките се поднасят със стрък магданоз.

Ирландски кекс с шоколад и уиски
Необходими продукти: брашно тип 500 - 180 г, бакпулвер – 5 г, сода - 1/2 ч.л., яйца - 3 броя, захар - 170 г, мазнина - 150 г краве масло, шоколад - 100 г натурален, какао - 2 с.л. горчиво на прах, уиски - 100 мл, сол - 1 щипка, ванилия - 1 ч.л., ванилова есенция.

Приготвяне: Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Кексова форма се намаслява и се набрашнява. Натуралният шоколад заедно с маслото се разтопяват на водна баня. Яйцата се разбиват заедно със захарта, след което се прибавят брашното и какаото. Постепенно се добавят охладената шоколадова смес, уискито, солта и ваниловата есенция и се разбърква много добре. Изсипва се във формата и се пече 40 минути. Отгоре може да се украси с разтопен течен шоколад.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Печеното агне - класика в жанра; гарнитурите - импровизе 2| 7471 |07.05.2011 . Lord of the Chefs ‒ нито Lords, а още по‒малко и Chefs 31| 19170 |07.04.2011 . Оцетът – хитрини за използването му 2| 49522 |24.03.2011 . 4 кг био пържоли изяждат средна пенсия 3| 6757 |16.03.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ