Реклама / Ads
0| 8084 |06.07.2019 ХРАНА И ВИНО

Какво консумират столетниците

.
Има една смайваща характеристика в хората, които живеят в пет общности, пръснати из целия свят: Окинава (Япония), Сардиния (Италия), гръцкия остров Икария, полуострова Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния.
 

Броят на жителите там, които доживяват респектиращите 100 години, е около 10 пъти по-висок от средните за Америка.

 

Преди около десетилетие, писателят Дан Бютнър в партньорство с National Geographic и екип учени изследва тези райони, сега наричани "Сините зони".

 

Неговата най-нова книга "Решението на сините зони" се спира по-подробно на здравословния им начин на живот - и особено на начина им на хранене. Обобщаваме основната тайна за дълъг живот на всеки от тези райони, която можете да практикувате ежедневно.

 

Окинава: Консумирайте всеки ден нещо от земята и нещо от морето

Окинава, Япония, е "Синя зона", известна с целогодишното си слънчево време и плажове, и естествено - с високите си нива на столетници в сравнение с останалата част от света.

 

Каква е тяхната тайна - освен много време, прекарвано в отдих навън на пясъка? Те следват практиката да консумират нещо от земята и нещо от морето всеки ден. Това включва храни като водорасли, горчива тиква, тофу, чесън, кафяв ориз, зелен чай и гъби шийтаке.

 

Сардиния: Преминете на диета, богата на калций и протеини

Един от най-уникалните фактори, които влияят на живота на жителите на Сардиния, е дългата история на отглеждане там на овце и козе. Пастирският живот гарантира добра физическа форма, но и означава, че те имат достъп до диета, богата на калций и протеин, благодарение на млякото и сиренето от техните стада.

 

И се дръжте здраво - жителите на Сардиния вярват и в още една тайна: "Правенето на любов всяка неделя."

 

Също така има съотношение 1/1 между мъжете и жените столетници в Сардиния, за разлика от съотношението 5 жени на 1 мъж столетник в други части на света.

 

Икария: Следвайте средиземноморската диета

На малкия гръцки остров Икария, хората залагат на базирана на зеленчуци диета в средиземноморски стил, която отдавна е възхвалявана заради факта, че е полезна за сърцето.

 

Сега вече може да добавите и дългия живот към списъка с предимствата й. Всъщност Бютнер нарича Икария "островът, където хората забравят да умрат."

 

Храните, които тези островитяни консумират най-много, са картофи, нахут, леща, папуда, козе мляко, различни зелени растения, плодове и мед, плюс малки количества риба и много малко месо.

 

Никоя: Консумирайте редовно тикви, бобени храни и царевица

Бютнер посочва "трите сестри" (тиква, бобени храни и царевица) на средноамериканското земеделие като основа за здравословната диета, спазвана от хората, живеещи на Никойския полуостров в Коста Рика.

 

И както се оказва, тези три нискокалорични храни са сериозен източник на полезни за сърцето фибри, витамини и минерали. Бобените храни също така са и отличен източник на протеин към тази предимно растителна диета.

 

Лома Линда: Яжте като вегани, но добавете и риба

Интересно е, че Лома Линда е общност на адвентисти от седмия ден, което означава, че освен че избягва пушенето, алкохола и медиите, религиозното население спазва и нещо, което нарича "библейска диета."

 

Тези, които следват тази диета, живеят средно с 10 години повече от тези, които не го правят.

 

Диетата разчита на зърнени храни (от рода на овесена каша и пълнозърнест хляб), ядки, плодове от рода на авокадо, фурми, смокини и зеленчуци. Те пропускат всичко с добавена захар и пият само вода или соево мляко. Въпреки че много хора в Лома Линда спазват веган диета, някои от тях консумират малки количества месо и риба, от рода на сьомга. И тези, които го правят, живеят по-дълго от веганите.

 

Бютнер изказва предположения и за други фактори в живота в тези "Сини зони", които можем да възпроизведем, за да се наслаждаваме на по-дълъг и здравословен живот.

Всичко - от въвеждането на повече упражнения в ежедневния ви график до разумното хранене и намаляването на осветлението час преди лягане за по-добър сън, може да допринесе за по-дългия живот, така че не губете време - имаме още десетилетия пред нас!

 

Goodlife.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7131 |17.06.2019 Стридите: какво не знаете за тях . 0| 10201 |14.03.2019 Менюто на Григор – с какво се храни и без какво не може . 2| 9242 |27.09.2018 Какво да ядем срещу есенната депресия и от коя диета се пълнее . 0| 13897 |29.09.2017 Обичате кафе? Ето какво трябва да знаете за него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads