Реклама / Ads
31| 20230 |07.04.2011 ХРАНА И ВИНО

Lord of the Chefs ‒ нито Lords, а още по‒малко и Chefs

.
Голям залък хапни, голяма дума не казвай! (нар. поговорка)
 

Кулинарното шоу Lord of the Chefs по БТВ се оказа твърде далечно и бледо копие на чуждите си телевизионни събратя, чийто модел следва. Българските майстори ‒ кулинари, мерещи сили в кухнята, показаха преди всичко умения да се кълцат, порязват, да пускат капки кръв в храната, гарнирани с още по‒обилни струйки пот, да се суетят безидейно, да се карат и да интригантстват зад гърбовете си. Всичко това, заедно с равното и безстрастно водене от страна на Елен Колева и напъните на журито да изглежда строго и безкомпромисно, отблъснаха доста зрители от малкия екран, а очакванията първоначално бяха големи. Не закъсняха и слуховете за уреден финал (победи ли Сидония, те току‒виж се оказали и верни), както и за това, че голямата награда можело и да не бъде дочакана.

Ресторант в центъра на София ще получи победителят в Lord of the Chefs, обяви продуцентът от страна на “Седем-осми” Слави Трифонов още в самото начало на предаването. Голямата награда до последно беше пазена в дълбока тайна от участниците. Сега обаче други участници в различни риалити формати при Слави твърдят, че победителят можело да види ресторанта през крив макарон, защото помпозните награди, обявявани гръмко от гологлавия водещ, често се оказвали „уйдурмасион”. Но, да не бързаме ‒ това, че Слави все още не ни е показала трофея, не означава непременно, че трябва да правим категорични заключения; възможно е ресторантът в момента я да се строи, я да се оборудва, нали?

Странностите в шоуто обаче са изобилни като храната, която се готви в него. Водещата Елен Колева, например, има странна роля в шоуто. Зрители си задават въпроса защо е било необходимо изобщо то да има специален водещ, който в нашенския формат има хубави очи, чаровна усмивка и кратки дикторски функции. И дотам ‒ иначе сладураната Елен не показва никакво присъствие, никаква имповизация, на моменти е бледа и скучна. Най‒забавна тя става, когато започне да обикаля масите и да похапва от гозбите на участниците (което впрочем често прави) или когато кърши снага под звуците на чалга ритмите в сцени, които не са влезли в предаванията, но вървят по време на надписите. В такива моменти многоуважаваното жури от суперпрофесионалисти също се приповдига и й акомпанира с ищах.

Участниците в шоуто също са меко казано странни. От това, което зрителят вижда и чува като оценка на журито, излиза, че повечето от готвачите са някакви самозванци, които не умеят да приготвят прилично дори пиле, най‒лесното за обработка месо. Иначе част от тях се оказват с дългогодишен опит и практика в неслучайни заведения, където честите порязвания, капещата кръв, капките пот, стичащи се в манджите, и всевъзможна секреция би трябвало да се санкционират с моментално изгонване и недопускане до готварска печка и кухненски уреди никога повече.

Стана ясно, че част от тези хора са работили дори зад граница (естествено както и двамата чужденци, сърбин и германец, които, трябва да се признае, внасят известен колорит в кухненската компания). Оказа се, че специално за шоуто от САЩ е пристигнала на кастинга в Lord of the Chefs Виталия Гъдова, т.е. форматът на шоуто изглежда толкова престижен, че човек е бил готов да сложи кръст на задграничната си кариера, за да блесне на родна почва. Още една дама с нестандартно име ‒ Сидония ‒ и въпросната Виталия очевидно трябва да изиграят женския конфликт в кулинарния формат. Нищо чудно сценаристите да са замислили двете да се хванат за косите до края на шоуто (не особено приятно като за кухня, предвид рисковете за храната, които крие подобна баталия). Налице са още няколко "подгласнички", които обаче едва ли имат ресурса да изпълнят такава задача. От играта е аут аматьорката Елена, която с оглед на бледите си умения, се задържа учудващо дълго. Жената си е манекенка, не готвачка! Нейната функция очевидно е била на дразнителя, който нерви останалите участници с несръчността и липсата си на кулинарен опит. Но и това клише е изчерпано.

Разбира се, не се знае какво още ни очаква до края на шоуто. На този етап обаче изглежда, че изненадите едва ли ще са големи. Отделните серии си приличат прекалено много, самият готварски процес минава някак прекалено фрагментарно и мимоходом; заложено е на предварително замислени конфликти, които звучат фалшиво, а онова, което българският зрител е виждал вече в чужд формат, продължава да изглежда по‒вкусно за очите и по‒апетитно за душата.

Маги Кнорова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 52418 |24.03.2011 Оцетът – хитрини за използването му . 3| 7568 |16.03.2011 4 кг био пържоли изяждат средна пенсия . 1| 11034 |10.03.2011 Вкусни манджи за Велики пости . 0| 6927 |22.02.2011 Кулинарен форум стартира в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads