Реклама / Ads
0| 8567 |20.06.2014 ХРАНА И ВИНО

Магическо хоро и мълчана вода на похода на билките

.
На 22 юни, неделя, на Витоша, ще се проведе традиционния поход на билките. Организатор е Националния инициативен комитет „Петър Димков". Инициативата се случва за 9-та поредна година и е посветена на Еньовден.
 

Организаторите ще приготвят „мълчана вода", която се налива предния ден от Боянския извор, тъй като в нея има сребърна нишка и е изключително целебна. Водата се налива с молитва и се оставя да престои една нощ с билки. На следващия ден, когато всички минават за здраве под специална арка, ще бъдат поръсени с целебната течност. Посоката на минаване през арката е към града, за да може да се предаде хубава енергия на любов, здраве и творчество към града, към България и към целия свят. Еньовден е на 24 юни, когато лютото бушува, а билките са най-силни. Моми плетат венци от лечебни треви, а за изцелението на душата бди Свети Йоан Кръстител.

Сборният пункт е 8.00 ч. в София, кв. "Княжево", в градинката зад чешмата с минералната вода. Групата ще мине по любимия маршрут на лечителя Петър Димков - от Княжево, Златни мостове, Момина скала и любимата негова поляна, през Белата вода. Казва се така, защото прави бели, понеже е много студена, обяснява Боряна Баракова от комитета. Пътят ще мине през маркирана пътека - алея на билките, с дървени табели с мисли на Петър Димков за природата.

„Ще играем хора, при които ръцете са сключени, като дясната винаги е отгоре, а лявата отдолу. Арката ще е увита със 77 билки и половина. Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, а само за половин болест няма. Всъщност има, но нея я познават малко билкари, гласи народната мъдрост.

Хората и билките са най-голямото богатство на България, казваше приживе лечителят Димков. „Билките са живи същества като нас". Слънчевият човек, както го наричаха всички, беше убеден, че най-сигурното лекарство е туризмът, а черните мисли, злобата и завистта, враждата съсипват душата и съкращават живота на човека. "Когато сте в планината, извикайте от все сърце, волно Ойларипиии...," съветваше Димков. Така душата ви се отпуща, възражда. Тя ободрява духа. Планината прочиства душата..."

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6782 |19.06.2014 Ягодите правят света усмихнат . 0| 5911 |18.06.2014 Днес е международният ден на сушито . 2| 7282 |17.06.2014 Списък на вредните за кръвните групи храни . 2| 7878 |16.06.2014 350 паунда за "деликатеса" Дюкас и Пук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads