Реклама / Ads
0| 7482 |03.08.2017 ХРАНА И ВИНО

Млечните продукти поскъпват

.
Източник: БГНЕС
Млечните продукти в България поскъпват и тази тенденция ще се запази през следващите месеци. Това съобщи пред радио ”Дарик” председателят на асоциацията на млекопреработвателите у нас Димитър Зоров. Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко.
 
От бизнеса отчитат и по-високи разходи за заплати и електроенергия. Все пак не се очаква шоково поскъпване.

"Цената на млечните продукти се увеличава. И не само на краве маслото, но и на другите млечни продукти се повишава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор - ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със същия период на миналата година, в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко.

Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само килограм мляко, а тук около 55 ст. литър мляко. В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии", каза Зоров.

Според директора на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пък маслото поскъпва заради по-високото потребление на шоколад. Той посочи, че покачването на цената на маслото е световна тенденция. По неговите думи, ако България увеличи производството на суровината, цената няма да се увеличи драстично.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6166 |22.07.2017 Цигарите поскъпват с 15-20 стотинки . 9| 6953 |01.07.2017 Ток, парно, газ - всички поскъпват . 0| 6250 |30.06.2017 С 10% за година поскъпват имотите у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads