Реклама / Ads
1| 11530 |31.07.2011 ХРАНА И ВИНО

Най-известният ресторант в света затвори врати

.
Той ще се прероди през 2014 г., като фондация с екологична насоченост Най-известният ресторант в света "Ел Були" на именития майстор-готвач Феран Адриа, превърнал традиционните ястия в незабравими кулинарни приключения, затвори врати, съобщиха световните агенции.
 

С това бе сложен край на цяла една епоха в кулинарното изкуство. "Ел Були" просъществува 20 години, като беше отличен с три звезди от "библията на гастрономията", гида "Мишлен", припомня Ройтерс.

Ресторантът, обявен за най-добър в света, е разположен на живописно място на каталунския бряг северно от Барселона. Той ще се прероди през 2014 година под формата на фондация с екологична насоченост, която ще се съсредоточи върху създаването и изучаването на нови кулинарни техники и в търсенето на уникални вкусови асоциации, разкри Франс прес.

Бъдещата "elBullifoundation" ще раздава всяка година между 20 и 25 стипендии на майстори-готвачи, които ще се обучават с готвачите на ресторанта. Новите идеи и разработки ще бъдат качвани в интернет.
"Всъщност "Ел Були" не затваря врати, а се трансформира, защото духът му ще бъде съхранен" - каза наскоро Феран Адриа пред група студенти във Валенсия.

Готвач в култовия ресторант още от 1987 година, Адриа често беше подлаган на критики заради разбиването на нормите на традиционната гастрономия със своята "деструктурирана" кухня. Собственикът на заведението дълго го държеше отворено за клиенти само половин година, за да си остави достатъчно място за кулинарно творчество и експерименти. Поради същата причина през 2001-а, точно когато ресторантът ставаше супер известен,
Адриа реши да го затваря и по обяд.

Типичното меню представляваше дефиле от около 40 малки ястия на цена от 250 евро на човек или 330 евро с виното.

В събота "Ел Були" сервира за последно на персонала и на техните семейства. Присъстваха и четирима от най-добрите майстори-готвачи в света, обучавани навремето от Адриа, смятан за генний сред гастрономическия елит.

Но въпреки планетарната си слава, заведението носеше годишни загуби от половин милион евро, според признанията на собственика му. За да компенсира загубите, Адриа пусна в продажба разнообразни продукти с логото на ресторанта, като кухненски аксесоари, зехтини, прибори за хранене и др.

"Ел Були" се превърна в чудовище, което трябваше да бъде укротено и преобразувано" - каза Адриа.
През годините "Ел Були" стана култова туристическа дестинация и неимоверно издигна имиджа на испанската кухня. Английското специализирано списание "Restaurant" го постави на първо място в класацията за най-добри ресторанти цели пет пъти, един уникален рекорд в бранша.

Но Адриа няма само поклонници, а успя да си извоюва и върли противници. Един от тях е немският кулинарен критик Йорг Циприк. Той смята, че кухнята на Ариа е елитарна и в нея използва добавки и аромати от лабораториите, които благодарение на "Ел Були" вече завладяха изцяло ресторантюьорския бранш, добавя БТА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 11524 |23.07.2011 Божидар Димитров: Мидите са афродизиак! . 5| 10938 |14.07.2011 Салата "Паси" и реване "Бат Бойко" предлагат в "Червената каруца" . 15| 12375 |20.07.2011 Шкембеджийница вдъхновява поетите с априлски сърца . 7| 10724 |06.07.2011 Къде е млякото?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads