Реклама / Ads
0| 9255 |16.04.2016 ХРАНА И ВИНО

Нашенецът си иска бг яйцата за Великден, чуждите били стари и опасни

.
Най-шареният символ на Великден е най-рисков. Внимавайте какви яйца купувате, предупреждават експерти. Трайността на едно яйце е най-много 28 дни.
 

Още миналия месец научихме, че полски яйца с изтичащ срок на годност заливат пазара преди Великден. Даже имало реална опасност да се промени срокът им на годност при преопаковане в складове, поради което от Съюза на птицевъдите подали в Българската агенция по безопасност на храните сигнал за риск от поява на опасни яйца на пазара. 

 

Възможно е неконсумирани яйца от католическия Великден да достигнат до българските потребители, предупреди и Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите точно по повод сигнал в Агенцията по храните за проблем с вносните яйца. „Заплаха винаги има по простата причина, че нашите празници обикновено не съвпадат. Засичано е неконсумираните яйца от католическия Великден да идват у нас за православния Великден. И други години е имало проблеми с такива яйца. В България има цехове, в които се преработват такива яйца, а когато те влизат за преработка, при тях няма изискване за възрастта на яйцата", обясни председателят на Съюза на птицевъдите.

 

Според регламентите на ЕС яйцата се транспортират в картонени кутии и върху нея има определен надпис за срока на годност и производителя. У нас яйца се произвеждат ежедневно, докато чуждите трябва да се транспортират дотук, което няма как да не се отрази на качеството им.

 

А иначе - трайността на яйцата е 28 дни, разбира се при правилно съхранение (температура от 5 до 18 градуса). 15 ст. е цената на най-търсените в момента яйца размер Л. Размер М се харчи за 13 ст. за брой.

 

Търсенето покрай великденските празници ще се увеличи, заради което цената на яйцата може да скочи. От друга страна обаче вносът може да предизвика и обратния ефект и те да поевтинеят.

 

Много от хората по пазарите твърдят, че предпочитат да купуват домашни яйца. Били по-вкусни, заради начина, по-който се отглеждат кокошките: "Хранят ги с фураж, домашен, с трева и са по-добри."

 

А от Българската агенция по безопасност на храните казаха, че започват засилени проверки по магазините и пазарите дни преди Великден. Експертите предупреждават, че яйцата са най-рисковият продукт от празничната трапеза. Срокът им на годност не може да бъде повече от 28 дни, независимо при какви условия се съхраняват.

 

Рисковете обаче не спират до тук. Оказва се, както добре знаем, че опасности крият и българските и вносни бои за яйца. Ето ги и най-опасните Е-та:

 

Е 122 - кармазин, оцветява яйцата в червено. Използва се масово и в сладкарството. Оцветителят е дериват от въглищния катран. Към него са чувствителни астматици и хора алергични към аспирин. Освен в Австрия и Норвегия е забранен в Швеция и САЩ.

 

Е 142, който оцветява в зелено, също е синтетичен дериват от въглищния катран. На етикета може да се срещне и като Green S. Често се влага и в консервирания грах. Той е изхвърлен от Швеция, САЩ и Норвегия.

 

Брилянтното синьо или Е133 предизвиква алергии. Освен в боите за яйца се използува в млечните продукти, сладкишите и напитките. Забрана за него има в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

 

Яйцата стават кафяви благодарение на E155. Влага се също в шоколадови миксове. Установено е, че  предизвиква астматични и алергични реакции . За него има вето в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия. 


Още малко за яйцето:

Персите вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. През 4-и век консумирането на яйца по време на постите е забранено. През пролетта обаче кокошките снасят най-много. Тогава хората започнали да варят яйцата, за да ги запазят по-дълго. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. В Германия зелени яйца са се консумирали в четвъртъка преди Великден. В Гърция първоначално яйцата са боядисвани само в червено. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата Христос Возкресе. В католическия свят шарените яйца се крият от децата, които трябвало да ги намерят по Великден, което пък дало началото на лова за великденски яйца. Във втория ден на Великден според западноевропейска традиция се търкалят яйца. Децата във Великобритания и Германия играят игра, търкаляйки яйца едно срещу друго или по хълм. Яйцето, което остане най-дълго здраво, побеждава, а собственикът му според вярванията ще бъде здрав цяла година. От 1878 г. децата във Вашингтон са поканени да търкалят яйца на моравата пред Белия дом. Яйцето на Фаберже е най-известното яйце сред декорираните. През 1883 г. руският цар наредил на Петер Фаберже да изработи специално яйце за жена му и той създал яйце, инкрустирано със скъпоценни камъни.

 

Истината обаче е, че точно за Великден българинът не се скъпи, тачи традициите и ще си боядиса яйцата, независимо от цената и рисковете…

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6395 |20.09.2015 Цените на захарта, олиото и яйцата скочиха . 11| 53187 |10.05.2012 Помнете: Виното иска подходящо мезе! Другото е злоупотреба . 6| 18364 |07.09.2011 Яйцата от свободни кокошки са измама! . 8| 12863 |12.01.2011 VIP авджии се натискат за лов в Троянско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads