Реклама / Ads

0| 8360 |13.01.2016

Натто – японска храна за изтънчен вкус

.
Японци закусват с него от над 3000 г пр.н.е.
Натто е традиционна японска храна, която се приготвя от сварени соеви зърна, ферментирани с естествена закваска от Bacillus subtilis var.natto. В източните провинции на Япония (Канто, Тохоку и Хокайдо) закусват с него от над 3000 г пр.н.е. Специфичният вкус и остър аромат е изпитание за масовия потребител и затова натто се консумира предимно в Япония.
Натто е богат на ензима натокиназа и витамин К2, които се свързват с множество здравословни ползи. Съдържа също голямо количество протеини, витамините А, С и от групата В и минералите калций, магнезий, желязо, фосфор и мед.

Хранителни стойности в 100 г натто: 210 ккал; 11 г мазнини, 17 г белтъчини; 5 г фибри

Богатото съдържание на ензима натокиназа в натто помага за разграждане на фибрините, които предизвикват образуване на тромби и стесняване на кръвоносните съдове.
     
Благодарение на голямото количество витамин K2, предпазва от остеопороза. Укрепва имунната система.Натто намалява риска от ракови заболявания.
Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.
     

Японците го комбинират с ориз, соев сос и други традиционни храни. Добавя се към супа мисо. Има дори сладолед от натто.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Неков: С органична храна да се снабдяват учебните заведения 0| 4446 |19.11.2015 . Мисълта за храната: храна за размисъл 0| 6138 |08.07.2015 . Черешите са суперхрана! Ето защо! 6| 12796 |07.06.2015 . В китайски ресторант слагали опиум в храната 0| 5723 |30.09.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ