Реклама / Ads
0| 5125 |19.11.2015 ХРАНА И ВИНО

Неков: С органична храна да се снабдяват учебните заведения

.
За първи път на високо научно ниво се проведе в Европейския парламент семинар посветен на връзката между човешкото здраве и органичната храна. Организатори на събитието бяха българският евродепутат Момчил Неков и Отдела за оценка на научно-технологичните възможности (STOA) към Европейския парламент. В него се включиха като лектори учени от Полша, България, Дания, Швеция, Италия, Холандия и Германия.
 

Бяха представени резултатите от изследвания, които доказват, че органичните продукти имат благоприятно влияние върху човешкото здраве, включително и при раковите заболявания. Сред гостите имаше неврохирурзи, поддръжници на конвенционалното земеделие, представители на сектор Биоземеделие в Брюксел и представители на ЕК и други европейски институции.

 

В свое изказване Неков подчерта, че биопродуктите са инвестиция в здравеопазването. "Вярвам, че трябва да концентрираме усилията си върху предоставянето на качествена храна, особено за децата и младите хора, чиито имунна система се изгражда. В тази връзка подкрепям предложението органичната храна да бъде включена в схемата за снабдяване на учебните заведения - Училищен плод", заяви евродепутатът.

 

Ученият от Варшавския научен университет, д-р Ева Рембяуковска, сподели свои наблюдения и проучвания, които са фокусирани върху връзката между биохраните и раковите заболявания. "Две жени бяха диагностицирани с рак на бъбреците. Едната веднага мина на хранителна диета базирана изцяло на органични продукти, а другата продължи да се храни както преди. Първата жена живя още пет години, а втората само една", разказа д-р Рембяуковска. Тя представи резултати от изследвания, според които извлечените сокове от био плодове и зеленчуци ограничават развитието на ракови клетки. Д-р Рембяуковска обяви също така, че резултатите от редица изследвания върху животни доказват, че на пилетата, на които е давана биохрана, са били по-дребни, но тяхната имунна система е била по-силна отколкото при пилетата хранени с продукти от конвенционалното земеделие.  

 

Д-р Филип Гранжан от Университета в Южна Дания каза, че почти всички видове нитрати имат негативно влияние върху мозъчните клетки, включително и в ембрионална фаза. Той защити тезата си, като представи множество проучвания и изследвания в тази посока. "Резултатите от моите наблюдения сочат, че излагането на европейските граждани на нитрати, могат да костват милиарди евро годишно, предизвикани от загуби в трудоспособността на хора с по-ниски нива на коефициент на интелигентност, заради излагането им на нитрати преди раждане.", заяви д-р Гранжан. Той направи заключението, че основното предимство на органичната храна е липсата на нитрати.

 

 

 

 

Германският учен Бернхард Вацъл, от института Макс Рубнер, представи изследвания, според които хората консумиращи био продукти водят по-здравословен начин на живот. "Те не консумират вредни храни и наблягат над плодове и зеленчуци", поясни Вацъл.

 

Д-р Стоилко Апостолов, управител на българската фондация за биологично земеделие „Биоселена" представи българския опит развитието на сектора. Той сподели, че биоземеделието у нас се развива динамично през последните 7 години, като  сертифицираните площи са се увеличили 7 пъти. 1,5% от обработваемите земи се обработват съобразно стандартите на органичното земеделие.  В България има дефицит на биоживотновъди. Едва 0,6% от общия брой на органичните ферми в страната се занимават с отглеждане на животни. Д-р Апостолов допълни, че 70% от българите, консумиращи биохрани вярват, че тези храни имат благоприятно влияние върху здравето.

 

Други участници в семинара представиха наблюдения и проучвания посветени на природните начини, чрез които биоземеделието се справя с вредителите. Някои от методите са толкова успешни, че дори вече се използват и в конвенционалното земеделие.

 

В заключение евродепутатът Момчил Неков, чийто приоритет в ЕП е биоземеделието, обобщи, че научните наблюдения представени от експертите затвърждават предимствата на органичните храни. Това ги превръща в инвестиция в общественото здраве. Семинарът доказа нуждата и ползата от повече дискусии и научна дейност посветени на био храните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7195 |08.07.2015 Мисълта за храната: храна за размисъл . 6| 13755 |07.06.2015 Черешите са суперхрана! Ето защо! . 0| 6685 |30.09.2014 В китайски ресторант слагали опиум в храната . 1| 6636 |19.08.2014 "Секси" храна събира самотници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads