Реклама / Ads
1| 6906 |26.09.2014 ХРАНА И ВИНО

Октоберфест набира скорост

.
Вечеря на Октоберфест
Изпийте своя дял от милионите литри бира, които се консумират ежегодно по време на най-прочутия бирен фестивал в света - мюнхенския Октоберфест (Oktoberfest). Започна на 20 септември и продължава да 5 октомври. Германците понякога го наричат просто "Виз‘н" ("Wies‘n") - по името на поляната, на която се провежда - Терезиенвизе (Theresienwiese).
 
Октоберфест си държи на традицията и в шатрите се продава бира само от избрани 6 пивоварни в Мюнхен. Всяка от 14-те шатри пък си има собствена история и атмосфера.

Навярно няма по-отличителен символ на германската и баварска култура от Октоберфест. Официално най-големият панаир в света – Октоберфест се провежда ежегодно в Мюнхен и Бавария и е празник на напитките, храната и веселбата. Всяка година приблизително 8 милиона души се събират на събитието, за да станат част от един от най-прочутите фестивали в света. Октоберфест отразява огромна част от културата на този регион и там често можете да видите хора, обути в традиционни кожени панталони – ледерхозе, както и да се изумите от количеството бира, което сервитьорките имат възможност да носят. Това е събитие с богата история и традиции.

Октоберфест  води началото си от 1810 година, когато фестивалът е бил проведен за първи път. Оттогава до наши дни той се е разраснал до масов събитие с все по-огромни мащаби. Той стартира 16 дни преди първата неделя на месец октомври. Ако тази неделя се падне 1-ви или 2-ри октомври, фестивалът продължава до 3-ти, когато е националният празник на страната - Денят на германското https://www.idi.bg/destinations/all/dest/110/Germaniya  единство. С течение на годините са правени много изменения по програмата на протичане на празника – добавяни са различни атрактивни дейности като конна езда, игри и катерене по дървета. Понастоящем Октоберфест  представлява грандиозно и гигантско парти, изпълнено с карнавални обиколки, музика, танци и дори парад. Това е празникът на храната, напитките и културата


Пиршеството, което се приготвя по време на Октоберфест, е свързано с изобилие от храни и напитки, които са достатъчни да заситят цяла армия. Гостите са изправени пред големи изкушения, поради разнообразните възможности за избор. Сред най-примамливите вкусотии са – Hendl (печено пиле),  Würstl (наденички),  Haxn (свински джолан),  Schweinsbraten (печено свинско месо), кисело зеле, червено зеле и кнедли – хлебни или картофени. Ако това не е достатъчно питателно за Вас, на фестивала се предлагат и няколко баварски деликатеса, които можете да опитате.

Ако сте любопитни да разберете какво количество бира се сервира на фестивала – фактите са налице – по време на събитието се изпиват около 3 785 411 литра бира. Поради тази причина не е учудващо, че от началото на фестивала хората са изключително много, а към финала оцеляват малко от тях. За тези хора германците имат специална дума, с която ги назовават -  ‘‘Bierleichen‘‘ -  мъртво пияни хора, които прекаляват с употребата на алкохол. Ако посетите Октоберфест, внимавайте да не станете един от тях.


Десетки палатки се разпъват, като всяка от тях е тематична и предлага разнообразие от атрактивни дизайни, специални  храни, напитки или развлечения. Има дори палатки, в които музикални групи изнасят концерти и други, които залагат на живото забавление. Сред най-посещаваните палатки е ‘‘Käfers Wiesen Schänke‘‘- популярна с вкусната храна, която предлага.  На вниманието на любителите на вина специална палатка предлага разнообразие от над 15 вида вина, на които могат да се насладят. Със сигурност има нещо за всеки на Октоберфест.


Има също така изобилие от дейности, които са подходящи за семейните двойки и децата им.  Събитието е известно като  "тихия Октоберфест" и  е въведено през 2005 година. Преди 18:00 се допуска само тиха музика, чиято сила е ограничена до 85 децибела. Това е спомогнало за редуциране на шумната атмосфера, типична за бирените палатки.

Октоберфестът в Мюнхен е един от най-големите и популярни фестивали с дългогодишни традиции. По време на пиршеството като персонал на бирените и други палатки са били наети 8,000 работника на пълен работен ден и още 4,000 на непълен работен ден. Рекорден брой посетители е отбелязан през 1985 година, когато присъстващите са били 7 милиона. Най-голямото бирхале  -  "Hofbrau-Festhalle", е побрало 10,000 човека.


Цената на бирата се е повишавала поголовно през последните няколко години. За да си закупите бира, трябва  да отделите 8.30 евро за един литър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9433 |22.09.2014 Първите кестени кацнаха на пазара . 0| 11215 |17.09.2014 Да си консервираме пастет от печени чушки и сирене . 1| 7998 |13.09.2014 Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато . 1| 6514 |11.09.2014 Отечествена пърцуца за мафията на Ботуша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads