Реклама / Ads
2| 52418 |24.03.2011 ХРАНА И ВИНО

Оцетът – хитрини за използването му

.
Съществуват много разновидности на оцета – балсамов, газиран, оризов, винен, ябълков. За домакински нужди се предпочита дестилираният бял винен оцет, а ябълковият, освен приложението си в кулинарията, се използва и като лечебно средство. Всички останали видове оцет трябва да се използват само за приготвяне на храна.
 

Всъщност оцет може да се приготви практически от всичко, от което се получава алкохол, дори от ябълки, мед, ечемичен малц, меласа, ориз, захарна тръстика и други.

Старото вино рядко става на оцет – поради окисляването напитката просто се разваля. За да се получи оцет, е нужна бактерията Acetobacter. Истинският балсамов оцет се произвежда само в град Модена в Северна Италия и се прави от гразде сорт Требиано – особено сладко бяло грозде. Оцетът трябва да отлежи в дървени бъчви от кестен, черница или дъб.

Съществуват само две разновидности балсамов оцет – традиционале векио, който е поне дванадесетгодишен и традиционале ексравекио, който е отлежавал най-малко 25 години. Има и балсамов оцет, който е престоял в бъчвите повече от столетие.

Оцетът всъщност има неограничен срок на годност. Заради киселинността си той се самоконсервира и дори не е нужно да се съхранява в хладилник. Вкусовите качества на оцета не се променят дори тогава, когато леко промени цвета си или потъмнее и се утаи.

Приложението на оцета в кулинарията не е нужно да се обяснява, но по-любопитното е, че той се използва изключително много в дома, в гаража, в кухнята, в домашната аптечка, в банята, при пране, за отстраняване на петна, в градината.

Ето някои малки хитрини, които ще ви спестят време, а и пари, които отиват за закупуване на скъпи препарати. Сега можете да работите само с добрия стар бял винен оцет!

За да почистите компютърната техника просто смесете равни части бял винен оцет и вода, а после бършете клавиатурата, монитора с чиста памучна кърпа, леко натопена в сместта. Внимавайте все пак да не намокрите много уредите.

Щорите на прозарците винаги са били предизвикателство за добрите домакини. Те се почистват трудно и бавно. Какво ще кажете да се въоръжите с бяла памучна ръкавица, да я намокрите с разтвор от равни части бял винен оцет и гореща вода и просто да плъзнете пръстите си всяко ребро на щората. Ефектът е поразителен, а вие често плакнете ръкавицата в съд с чиста вода, за да почиствате по-добре.

Ако, не дай Боже, сте загорили яденето във фурната, не се притеснявайте. Две-три плитки купички с бял винен или ябълков оцет ще изсмучат миризмата за по-малко от ден. По този начин се отстранява и цигарен дим.

Големи петна от плесен се отстраняват много успешно с неразреден бял винен оцет, ако са малки оцетът може и да се разреди, освен това няма да се задушите от миризмата на хлор, която присъства във всички други препарати срещу плесен.

Водата и снегът повреждат кожените обувки и оставят грозни и неприятни петна по тях. За да ги почистите, просто избършете пресните петна с кърпа, натопена в неразреден бял винен оцет.

За да направите препарат против петна, който да използвате с пулверизатор, напълнете бутилката с 5 части вода и 1 част оцет. Напръскайте петното и изтрийте добре със суха кърпа. След това напръскайте с разтвор от вода и амоняк (5:1) и попийте. Може да редувате препаратите, докато петното изчезне.

За да почистите микровълновата фурна, сложете в нея купа с разтвор от 50 мл оцет и 200 мл вода и топлете сместта 5 минути на най-голямата мощност. Щом изстине купата, избършете с гъба петната от храна и пръските от вътрешната страна на фурната.

Направете си каша за почистване на петна и загоряло по съдовете – към равни части сол и брашно прибавете толкова оцет, че да се получи каша, с която съдът се маже отвътре и отвън, плакне се с топла вода и се подсушава добре.

Нашествието от молци ще се отстрани като напълните купа с 300 мл ябълков оцет и капнете малко препарат за миене на съдове. Оставете купата в шкафа или килера поне една седмица – тя ще привлече насекомите, които ще падна в нея и ще се удавят.

Оцетът лекува! За да се отървете от пърхута просто изплаквайте косата си с разтвор от 400 мл ябълков оцет и 400 мл студена вода. Можете и да натриете корените на косата си с 3 лъжици оцет преди да използвате шампоана.

Вече има много видове дезодоранти, но не е излишно да знаете, че ако мажете подмишниците си сутрин с бял винен оцет, няма да се изпотявате, няма да миришете на пот и няма да имате бели петна по дрехите си.

Изгорялата от слънцето кожа ще се успокои ако я намажете с бял витнен или ябълков оцет. По същия начин ще успокоите и сърбежа от ухапванията на насекоми.

Тъмните петна по кожата, появили се от слънце или от напредване на възрастта, можете да премахнете като ги мажете в п родължение на 10 минути поне два пъти дневно с неразреден ябълков оцет. След няколко седмици петната ще изсветлеят или ще изчезнат.

Избавете се от гъбичките по краката и сърбежите – просто няколко дни, 3-4 пъти дневно, плакнете краката си с неразреден ябълков оцет. Освен това можете на накиснете чорапите в смес от една част оцет и 4 части вода, преди да ги изперете.

Ако фугите между плочките са замърсени просто потопете четка за зъби в неразреден бял винен оцет и почистете. Резултатът е удивителен!

Сипете в пералнята 100 мл бял винен оцет, за да освежите цвета на дрехите.

Ако искате да възстановите размера на свилите се вълнени дрехи просто ги варете 25 минути в разтвор от 1 част оцет и 2 части вода. След това оставете дрехата да изсъхне.

Всички тези съвети, а и разбира се още много други, улесняват живота на всяка жена. Трябва обаче да се знае и какво не бива да се прави с оцет:

- Не почиствайте с оцет бижута, които имат перли или скъпоценни камъни, защото може да ги повредите – оцетът все пак е киселина.
- Не се опитвайте да почистите петната по старинни вещи, защото така ще намалите стойността им.
- Не почиствайте с оцет мраморни плотови, маси – оцетът ще ги матира, а може и да повреди камъка.
- Не смесвайте оцет с белина или друг химикал – може да се отделят отровни изпарения.
- При пране не използвайте ябълков оцет – може да се появят нови петна от него. За пране използвайте само дестилиран бял винен оцет.

Толкова за оцета, а когато посегнете да приготвите пролетната салата, си припомнете един-два от горните съвети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7568 |16.03.2011 4 кг био пържоли изяждат средна пенсия . 1| 11034 |10.03.2011 Вкусни манджи за Велики пости . 0| 6927 |22.02.2011 Кулинарен форум стартира в София . 2| 11160 |15.02.2011 2 чаши вино на ден - балсам за мозъка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads