Реклама / Ads
7| 36583 |23.05.2012 ХРАНА И ВИНО

Препивай умно. Водката е супер, брендито - кошмар

.
Красивото пиене е талант
Пиенето е сладко удоволствие за мнозина. Не са много българите обаче, които влагат познание, когато сядат на масата. Често се пие каквото има и колкото можем да издържим.
 
Как най-сигурно можем да избегнем махмурлука, съветва експертът по алкохолна токсикология проф. Уейн Джоунс от Университета в шведския град Линкьопинг, цитиран от в. "Дейли мейл".

Всички алкохолни питиета са вариации на етиловия алкохол. Черният дроб и мозъкът се справят с химикала по един и същ начин независимо дали пиете шампанско на глътки или се наливате с бира. Между популярните алкохолни напитки и махмурлука, до който води препиването с тях, има различия и те трябва да се имат предвид, казва проф. Джоунс. Едни напитки например "хващат" по-бързо от други.

Лекарят подчертава, че като се пие алкохол на гладен стомах, абсорбцията понякога е толкова бърза, колкото венозното му инжектиране.

Проф. Джоунс сравнява предимствата и недостатъците на някои от най-популярните алкохолни напитки.


Водката, милата блондинка...

 

Прозрачната водка е "най-чистото" алкохолно питие. Тя почти не съдържа примеси, които обикновено се образуват по време на ферментацията, и могат да утежнят махмурлука. Въпреки високото си алкохолно съдържание, около 40%, водката най-рядко причинява махмурлук, показа изследване на Британската медицинска асоциация. Водката често се смесва с плодови сокове или други напитки и тъй като е относително безвкусна, човек може да се напие от водка, без да усети. Тежестта на махмурлука от водка е 3/10.


Уискито – коварство и любов

 

Някои видове малцово уиски съдържат високи нива на полифенола елагинова киселина, според д-р Джим Суон от Кралското дружество на химиците. Тя потиска растежа на някои тумори и разрушава раковите клетки, без да засяга здравите. Повечето хора обаче пият уискито неразредено и могат да изпаднат в своеобразно умопомрачение. Поведението им става безотговорно и непредсказуемо. Уискито съдържа и голямо количество примеси от ферментацията. В резултат бърбънът причинява махмурлук двойно по-често от същото количество водка. Тежестта на махмурлука след препиване с уиски е 8/10.


Бялото вино бори холестерола, но руши зъбите

 

Американски изследователи са установили, че бялото грозде съдържа химикалите тирозол и хидрокситирозол, които понижават "лошия" холестерол. Махмурлукът от бяло вино се дължи на сулфитите, образували се естествено, или добавени към бялото вино, за да не потъмнее. Сулфитите могат да причинят алергична реакция. Белите вина също ускоряват разрушаването на зъбния емайл. Тежестта на махмурлука след пиене на големи количества бяло вино е 6/10.


Червено вино е лек за сърцето, но...

 

Червеното вино съдържа по-голямо количество от растителния антиоксидант ресвератрол от бялото. Съставката пази от образуване на тромби и възпаление и е полезна за сърцето. Семките и ципите в червените вина съдържат тирозол и хидрокситирозол, които понижават "лошия" холестерол. Махмурлукът от препиване с червено вино е по-тежък, отколкото от бира или бяло вино. Поради начина му на приготовление червеното вино произвежда етанол и метанол. Черният дроб преработва първо етанола. Метиловият алкохол се задържа по-дълго в тялото и предизвиква неприятни усещания, обяснява проф. Джоунс. Тежестта на махмурлука след препиване с червено вино е 7/10.


Едно питие винаги е от полза...


Шампанско не е това, което си мислите

 

Антиоксидантите в шампанското може да предпазят мозъчните клетки от увреждане по време на инсулт. Те са полезни и срещу болестта на Паркинсон и Алцхаймер, твърдят учени от Университета в Рединг. Благотворният ефект върху мозъка се дължи по-специално на високи нива на антиоксиданти като кафеинова киселина и тирозол. Мехурчетата ускоряват абсорбцията на алкохола в кръвта. Противно на общоприетите схващания шампанското не повишава настроението.

Алкохолът засяга мозъчните рецептори по един и същ начин независимо от източника му. Според проф. Джоунс алкохолът действа върху рецепторите на мозъка като валиум. "Той потиска мозъчната активност и намалява тревожността. Може да мислите, че сте в добро настроение, но по-вероятно е, че под действието на алкохола намаляват задръжките и човек става по-приказлив и по-невъздържан. Тежестта на махмурлука е 7/10.


Бира е готина, но е приятел на... подаграта


Когато човек пие бира, се напива най-бавно. Макар че е най-калоричната алкохолна напитка, тя е най-безопасна. Алкохолното съдържание на леката бира е от 3 до 6 процента, а на английската бира и силната тъмна бира - до 8%. Една халба бира съдържа също повече от една четвърт от препоръчваната дневна доза витамин B фолат за възрастни. Той спира натрупването на химикала хомоцистеин, който е свързан с инфаркта на миокарда. В бирата обаче се съдържа и голямо количество пурини. Тези съединения повишават нивата на пикочната киселина в кръвта, показа 12-годишно изследване на учени от Масачузетската болница. Пикочната киселина може да образува кристали в ставите и да доведе до болезнени пристъпи на подагра. Рискът се удвоява, когато човек пие повече от две бири на ден. Тежестта на махмурлука след препиване на бира е 4/10.


Брендито – брат на главоболието

 

Тъй като се получава чрез дестилация на червено вино, брендито съдържа висока концентрация на антиоксиданти, които "попиват" вредните свободни радикали. Австралийски учени са открили, че 30 милиграма висококачествено бренди внася в организма препоръчваната дневна доза витамин C. Брендито може да причини най-силното главоболие, смятат британски невролози и неврохирурзи. Напитката е с алкохолно съдържание най-малко 40% и има едно от най-високите съдържания на примеси от ферментация. Проф. Джоунс казва, че брендито съдържа стотици различни летливи съединения. Те придават на питието характерен аромат, но допринасят за махмурлука. Тежестта на махмурлука, причинен от бренди, е най-висока, 9/10.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 53143 |10.05.2012 Помнете: Виното иска подходящо мезе! Другото е злоупотреба . 8| 19506 |03.05.2012 Фидел Кастро пие плевенско вино с Катино мезе . 39| 11102 |14.04.2012 Емилия Масларова меси с ром и бадеми . 9| 10438 |16.03.2012 Италианци луднаха по българското бяло грозде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads