Реклама / Ads
0| 9312 |11.06.2016

Путин със сос обичат в Канада

.
Канадците обичат най-много Путин! Разбира се, не става въпрос за руския президент, а за националното им ястие. Съвпадението на имената е пълно на български, но приликите свършват дотам. Ударението на кулинарния адаш е на втората сричка. На английски ястието се изписва poutine, а френскоговорещите дори го произнасят пуцин.
И пак за разлика от многопластовата личност на оригиналния Путин рецептата за кулинарния путин е много проста - картофи, кашкавал и сос. Пък и президентът е роден 5 години по-рано от рецептата за канадската гордост. Но историята на ястието е доказателство, че не е важно колко гениална е една идея, а дали е дошла в точния момент.

Ястието е създадено в Квебек през 1957 г. Автор е ресторантьорът Фернан Лачанс, който трябвало да обслужи нетърпелив клиент. Завил му набързо пържени картофи с канадска извара и дори се притеснил, че предлага толкова нелицеприятна храна. Нарекъл я "путин" - от местния френски "безпорядък". Няколко години Лачанс предлагал ястието като фаст фууд, а през 1964 г. го добавил и към менюто на ресторанта. Добавил и сос - ароматна, кафява смес, дело на съпругата му. Първоначално сосът се сервирал отделно, а после решил да залива картофите и изварата с него. Лачанс едва ли е предполагал, че "безпорядъкът" му ще има такъв успех и съдба. Но бързата закуска се превърнала в хит за нула време, особено когато започнал да я предлага в хартиени опаковки. И така до днес, когато канадците определят путин като национално ястие и с удоволствие го хапват в различни варианти на соса. За по-изисканите кулинари се предлагат и гурме добавки.

Най-важен за добрия путин е кашкавалът. Той трябва да е пресен, бял и от извара. Канадците препоръчват изварения чедър - Cheddar Cheese Curds. Може би моцарелата е най-близо като вкус и вид, макар че канадците ще се намръщят на подобна комбинация. Във веригите за бързо хранене в цяла Северна Америка можете да намерите различни вариации на путин. А оригиналният сос се продава в магазините.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Гергьовският курбан на овчарите - от бяло мъжко агне 5| 5298 |06.05.2020 . Танева: Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска 0| 4919 |02.05.2020 . Първо във Фрог: В Банско готвят ”Чумлек” против COVID-19 2| 7253 |07.04.2020 . Чесън, лук и джиндифил- задължително на трапезата ни в момента 0| 5636 |20.03.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО