Реклама / Ads
14| 36342 |12.04.2010 ХРАНА И ВИНО

Ракообразуващите Е-та в над 6 000 храни

.
„Има Е-та, които са ракообразуващи, човек трябва да ги познава – това са: Е407, Е553,Е905, Е950,Е954,Е955, Е210, Е211, Е217, Е250, а други, които са много опасни - Е951,Е952 – това са подсладители, които се съдържат в над 6 000 храни.", каза пред Frognews.bg диетологът Огнян Симеонов.
 

Един от най-сериозните проблеми пред българския клиен от години са технологичните и хранителните добавки.Въпреки нарастващия интерес какво всъщност съдържа храната ни, все още са много малко хората, които успяват да разчетат правилно и да разпознаят прословутите Е-та, изписани с малки цифри на опаковките на храните. Не по-малко сериозен е и проблемът с добавките, които се продават в аптеките без рецепта и „обещават” лечение на всякакви болести.

За да разшифроваме етикета на дадена стока, ни трябва цял списък с Е-та и дълго и внимателно четене на ситния шрифт в магазините, което се прави от много малко купувачи у нас. Така наречените Е-та са технологични добавки, които се влагат в хранителните стоки, познати са още като адитиви. Но трябва да се прави разлика между адитивите и хранителни добавки. Най-общо казано хранителната добавка се приема под формата на таблетки, капсули ,сиропи или гранули с цел да се подобри някаква функция на организма или да се набавят липсващи вещества. Това, с което всеки трябва да е наясно е технологичната хранителна добавка – вещества с изкуствен или естествен произход, които обикновено не се използват самостоятелно, независимо от това дали имат хранителни свойства. Те се добавят по технологични съображения към продуктите при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението им и остават като съставка, дори и в променена форма.

Главният експерт по храните във Федерацията на потребителите и съпредседател на Българска академия на потребителите Ивета Минкова обясни пред Frognews.bg, че е необходим по-строг контрол върху храните, който може да създава ред и да допуска само безопасните добавки на пазара. Тя добави, че така наречените Е-та се контролират от Министерство на здравеопазването и от Министерство на земеделието, съответно с подразделения РИОКОЗ и Ветеринарно-санитарния контрол, в зависимост от произхода на храните – животински или растителен.
Ако се докаже, че дори една технологична добавка е вредна за здравето ни, трябва да се изтегли от пазара и да не се предлага на пазара, а разпространителите й трябва да бъдат санкционирани, заявява Минкова.

„Адитивите са регламентирани от Закона за храните. Така, че зад всяко Е трябва да стои необходимата документация. Това, което трябва да се контролира е количественото съотношение на тези добавки и дали то вреди за здравето ни.”, каза още съпредседателят на Федерацията на потребителите. Според Минкова случаят е аналогичен с този на генно-модифицираните храни – трябва да се натрупат, трябва да мине време, за да може да се докаже, че има някакво увреждане в организма, предизвикано от конкретна добавка.

Съдържанието на стоките трябва да бъде вярно отразено на етикета, за да може потребителят да се ориентира в него. Не може да се изписват по 10 или повече Е – та, трябва да се отразят само тези, които имат най-голям диференциал в самия продукт, категорични са от Федерацията за защита на потребителите.

Преди 2 години е трябвало да заработи Агенцията по безопасност на храните, но стартирането й още се бави, което създава трудности на потребителите да потърсят помощ, когато имат проблем с някоя от храните. Ивета Минкова сигнализира, че хората не знаят към кого точно трябва да се обърнат и към кой от контролиращите органи.

Тя увери, че съществува пълноценен диалог между Федерацията за защита на потребителите и правителството. Страните участват съвместно в създаването на Агенцията по безопасност на храните, в съвети по биологично земеделие, както и в различни мероприятия, свързани с ГМО. От Федерацията допълниха, че трябва да се направят промени в закона, които ще се наложат от времето, защото начина на продажба на някои лекарства и на някои добавки ще предизвикат това, за да опазим здравето си. „Хранителните добавки се продават навсякъде, аз лично съм против продажбата по интернет. Ние имаме много случаи – чули сме, чели сме и при нас са се обаждали хора, които са купували лекарства от аптеката, където всичко трябва да се проверява и да е наред, но се оказва, че не е така.”, коментира Минкова. Тя изрази възмущението си от продажбата на лекарства по интернет.

Не на това мнение е диетологът Огнян Симеонов, който обясни пред Frognews.bg, че хората прибягват към хранителните добавки, защото виждат, че те действат, а на тях вече им е писнало от лекари, които ги тъпчат само с медикаменти. „Аз съм за цялото това нещо, защото разделям лекарствата на два вида: билкови и химически. Химическите са над 99% и фармацевтичният бизнес оперира с тях, но когато хората ги взимат и виждат, че няма полза, прибягват към хранителните добавки. За пример ще дадем високото кръвно: хората започват да взимат лекарства за хипертония, а не знаят, че като отидат в аптеката и си купят една индийска хранителна добавка, която струва 5 лв., в рамките на месец кръвното им налягане пада и те повече не се нуждаят от тези лекарства, от които са били зависими.

Масово започват да ги купуват, защото най-силната реклама е от уста на уста. За това фармацевтичният бизнес упражнява контрола над тях, защото иска да се продават лекарствата. Има такива, които са създадени от фармацевтичния бизнес. Според него всеки сам си преценява и сам се доверява на избрания продукт. „Напълно подкрепям хранителните добавки, а съм против фармацевтичния бизнес, който бълва лекарства, защото те не лекуват симптомите, а ги удължават” пояснява Симеонов. На въпрос има ли чудодейни сред тях, диетологът е категоричен: „Да! Има чудодейни, които могат да лекуват и рака – това са много силни витални гъби, които лекарите започват да изписват, защото виждат ефекта при тях. Те не само намаляват туморите, а ги карат и да изчезват, като дори улавят и причината за тяхната поява.

Обикновено лекарите ги лекуват с лъчетерапия, но когато облъчват цялото тяло, няма как да не бъдат засегнати и здравите тъкани, поради което се развиват метастази. Химио- и лъчетерапията, вместо да ни лекуват, ни разболяват. Ако ракът може да се лекува за 10лв., лекарите ще останат без работа. Зад всичко стои икономическият интерес. Какво прави фармацевтичният бизнес – има институти, които бълват лекари, които трябва да се наричат фармацефтопродавачи.”, категоричен е диетологът.

Той обясни интереса към интернет продажбите с по-ниските цени, което води след себе си повече покупки от страна на потребителите.

Според Огнян Симеонов по-ниската цена за едно лекарство в интернет идва от това, че не минава през аптечната мрежа, която допълнително слага надценка поради обективни причини – наеми, данъци и пр.

„Много полезно е да знаем, че когато купуваме синтетични витамини от аптеката, нашето тяло усвоява само 20% от тях, защото останалите 80% се самоунищожават.”, твърди Огнян Симеонов. Като нагледен пример той даде реакцията на пресичане между лимоновия сок и прясното мляко. „Същото се получава и при тези витамини, защото са несъвместими”, категоричен е той. Само руски учени са се сетили да изследват всеки витамин поотделно и кои от тях си взаимодействат, за да се избегне процеса на пресичане, а човешкото тяло да получава необходимия дневен прием на витамини.

Ако една хранителна добавка е нещо, което ни възстановява, може да се приема дълготрайно и няма опасност за здравето ни. „Това е като да ти кажат, че не може да ядеш плодове постоянно”, категоричен е Симеонов. По думите му организмът натрупва своите запаси и ако направим една почивка, те се изразходват и може отново да възстановим приема на витамини.

Това, за което трябва да сме особено внимателни не са хранителните добавки, а технологичните. На тях трябва да е изписано съдържанието на Е-тата, които откриваме и в много лекарства. „Има Е-та, които са ракообразуващи, човек трябва да ги познава – това са: Е407, Е553,Е905, Е950,Е954,Е955, Е210, Е211, Е217, Е250, а други, които са много опасни - Е951,Е952 – това са подсладители, които се съдържат в над 6 000 храни.

„Всичко е скрито под Е-та, преди години аз много тръбях за тази добавка “Аспартам” - колко е отровна и те много лесно го прикриха с Е951. Не знаейки за нея, човек я приема всекидневно с дъвките, които дъвче. Как да разберем тогава какво ядем? Всичко е с Е-та. Има Е-та, които разбира се не са опасни като разните оцветители за храни, които са с натурални съставки.”

За коментар потърсихме една от най-големите фирми-производители на хранителни добавкил. Първоначално от ръководството откликнаха на поканата ни, но ден по-късно не получихме отговори на зададените въпроси, по неясни за нас причини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8894 |15.02.2010 С постни храни пречистваме тяло и дух . 0| 7462 |25.01.2010 Евтини храни - капан за наивници! . 0| 23588 |24.11.2009 Хранителни добавки съсипват здравето ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads