Реклама / Ads
10| 9153 |19.11.2011 ХРАНА И ВИНО

Развенчаха 5 мита за храненето

.
В XXI век здравословното сутрешно хапване се състои от плодов или зеленчуков сок, кисело мляко с мед или с овесени ядки и мюсли.
 

Застрашителното затлъстяване в световен мащаб е факт. Факт е и че храненето е основен фактор за негативната тенденция. Учени обаче предупреждават, че в доста модното напоследък залитане по здравословно храненеима съвети, които всъщност са митове, достойни за развенчаване. И посочват пет такива.

 

Първият е за големия враг холестерола, до чието натрупване водят мазнините. Истината е, че съществуват два вида холестерол - “лош” и “добър”, обясняват учените. Първият се съдържа в животински продукти като месо, сирене. Прекормерната им консумация води до запушване на кръвоносните съдове и натрупването на холестерол в черния дроб. “Добрият” холестерол обаче е полезен, защото спомага за изчистването на “лошия” от артериите и кръвта. Полезният се образува от съдържащите се в рибата, жълтъка, орехите наситени мазнини, които не могат да се нарекат вредни.

Вторият мит е за зехтина като най-полезен вид олио. Никой не отрича ценните му качества. Но истината е, че други видове - като лененото и соевото масло, слънчогледовото олио, съдържат 2-3 пъти повече полезни вещества. А освен това са и по-ниско калорични от зехтина.

 

Специалистите предупреждават да не се залита по прехваленото въздействие на глада. Ползите от спазването на нискокалорийна диета също са мит. Тя лишава организма от незаменимите мазнини, витамини и аминокиселини. Което е особено опасно за хора, изложени на стрес. И никога не забравяйте - това, че спирането на приема на храни, които водят до образуването на холестерол, не гарантира, че той няма да се натрупва по друг начин в организма ви.

Поговорката “закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си” определено е остаряла, категорични са специалистите. Съвременният човек, живеещ в градски условия, който си ляга късно вечер, а сутрин не прави гимнастика, няма нужда от обилна закуска. В XXI век здравословното сутрешно хапване се състои от плодов или зеленчуков сок, кисело мляко с мед или с овесени ядки и мюсли.

 

Не яжте след 18,00 ч. Към това правило трябва да се придържат тези, които спазват режим за отслабване. За останалите това не важи. Интервалът от над 4-5 часа между храненията крие опасност от повишаване на количеството инсулин в кръвта и изпитването на “вълчи глад”. В такова състояние човек винаги преяжда, което неизбежно води до повишаване на теглото. Храненето след 18,00 ч не бива да е табу. Важното е след този час храната, която приемаме, да е лека - не мазно месо, риба, зърнени продукти, зеленчуци и плодове. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10948 |27.09.2011 Японската кухня изкушение за виртуози и посветени . 0| 19133 |14.09.2011 Септември - най-доброто време за зимнина . 6| 18377 |07.09.2011 Яйцата от свободни кокошки са измама! . 1| 11548 |31.07.2011 Най-известният ресторант в света затвори врати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads