Реклама / Ads
1| 11817 |03.03.2014 ХРАНА И ВИНО

И румънците са луди по кебапчета

.
Мититей или мичи са румънските кебапчета, заради които съседите ни развълнуваха цял Брюксел. Рецептата на мръвките се стори недопустима на стриктно здравословните западняци. Неприемливото по-точно беше, че към каймата се добавя и сода бикарбонат, която поддържа и запазва форма. Именно тя, пък и различните консерванти, бяха забранени в месните продукти в директивата на ЕС.
 

Още от миналата година производителите на месо в Румъния лобират в Брюксел, за да запазят рецептата си непокътната и накрая успяха. Подозренията на ЕС са, че чрез содата се прикрива старо или некачествено месо и забрани на Румъния да изнася кебапчетата си. Съседите обаче се стреснаха, че може да им забранят и у дома да си хапват мичовете.

 Румънците консумират 25 тона или половин милион кебапчета на ден. Кевин Хил, управител на ресторант в Букурещ, в който се сервират 6000 мича дневно, казва: "Това е част от националното наследство - нещо като рибата с пържени картофки (fish&chips) за Англия". Важното е, че човекът е спокоен - бизнесът му ще остане непокътнат. Преди три години румънското правителство наложи данък на нездравословната храна с цел да са справи със затлъстяването на нацията, което обхваща 20% от населението. Така фаст фудът получи налози. Мичовете обаче не влизат в тази категория.

 
Изглежда мичовете са по-важни за съседите ни, отколкото за нас шопската салата или шкембето. В Румъния те наистина са нещо като култ, който никой не може да оспорва. И те, като много от особеностите на ястията на Балканите, водят произхода си от времената на Османската империя. Но като всички и румънците си имат свои легенди за изобретяването им. Журналистът Константин Бакалбаша пише в книгата си "Диктатура на гастрономията", че мичите били изработени една нощ в хана "Йордаке" на улица "Ковачи" в стария Букурещ. Собственикът, трансилванецът Йонеску Йордаке, бил известен със своите колбаси. Веднъж обаче не му достигнали обвивки за саламите и той опекъл рулцата месо директно върху скарата. Има и друга мълва - че трансилванецът предлагал оформените като наденици парчета месо без обвивка, само за да спести време. Клиентите били особено възхитени от надениците без кожа и започнали да ги наричат "малките" - мититей.

 Според други хипотези първоизточникът на мичите са босненските кебапчета. В някои рецепти те се правят от смес от говеждо, агнешко и свинско месо и се подправя с букет от аромати - чесън, черен пипер, мащерка, кориандър, анасон, чубрица, понякога и червен пипер. Мичите вървят най-добре и по традиция се поднасят с горчица и бира. Най-подходящата горчица не трябва да е толкова стипчива, защото ще притъпи вкуса на кебапчетата. Те са чудесни мезета дори и студени за следващия ден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6393 |02.03.2014 Четвърт век мъж нагъва само пица . 3| 8045 |01.03.2014 Кокошка снесе яйце като на щраус . 0| 7981 |26.02.2014 Топете килца според зодията си! . 12| 26810 |20.02.2014 Уискито пази сърцето, бори рака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads