Вторник, 19 Март 2019, 19:23
Реклама / Ads
Frognews
0| 3694 |20.02.2019

Руската салата като културологичен и политически феномен в България

.
Руската салата идва в България с белогвардейците през 20-те години на XX в., разказа пред БНР Албена Шкодрова, която неотдавна публикува изследване за този кулинарен специалитет като културологичен и политически феномен.

„Изследвам готварските книги от доста време и намерих данни, което е нещо ново и не е публикувано, че руската салата идва в България през 20-те години на XX век. Първата рецепта е от 1925 г. от готварска книга на Теодора Петкова. Публикуването съвпада с голяма вълна от белогвардейци, които идват у нас“, каза Шкодрова в предаването.

Белогвардейците са част от елитната руска войска, която по време на Октомврийската революция са озовава на територията на Турция. И по-късно бяга в Европа през България.

 

„Голяма група много светски хора се появява в София, те се превръщат в паркетните лъвове на столицата. От тогава съществува модата на руската салата и моето предположение, е че те са я донесли и популяризирали. В споменатата книга има много руски рецепти, дворянски руски рецепти, които по-късно не се появяват“, каза Шкодрова.

 

Но руската салата навлиза, и готварска книга от 30-та година съобщава, че тя вече редовно е сервирана на обществени събирания в София и може да се купи в магазините. Което означава, че е започнало индустриално производство на салатата.

Това частно производство естествено е прекъснато през 1944 г., а по-късно подновено в рамките на комунистическата индустрия.

 

Сега руската салата вече не е в центъра на празничната маса, нито у дома, нито в ресторанта. Няма го и епичното готвене в комунистическите кухни, което отнемаше часове и дни, за да бъде сложена салатата в кристална купа в центъра на празничната покривка.

 

„Сега това е най-купуваната готова салата, тя е част от делничното, не от празничното меню“ каза Шкодрова.

 

По думите ѝ в България наричат тази салата, която по произход е от Франция, руска, защото е донесена от руските белогвардейци.

 

„Но това не е само в България, а навсякъде извън Съветския съюз и само в Русия тя е "Оливие", на името на френскоговорящ готвач, който тогава е бил главен готвач на най-престижния и голям луксозен ресторант в Москва – „Ермитаж“, защото се твърди, че е негова рецепта“.

 

„Оливие е смятан за французин, но през последните години има усилия да бъде видян и като белгиец. Но истината е, че за него няма достоверни данни, всичко е спекулация“, обясни Шкодрова, която живее в Белгия.

 

По думите на авторката на проучването „Активистки подход към живота на руската салата в културата и всекидневието на България в XX век“ основният източник за рецептата на салатата "Оливие" е руският журналист и етнограф Владимир Гиляровски от края на XIX в.

 

„Храната по принцип е много политическа“, каза Шкодрова, визирайки че в последните години в редица страни, сред които в Централна Европа и Западните Балкани, наричат руската салата или нейна модификация - европейска.

 

„Обръщането на културата от една посока в друга, обръща и кулинарните интереси и смисъла в храните, които вече познаваме“, каза тя.

 

Запитана за коментар за руколата – друга салата, на която главният прокурор Сотир Цацаров обърна специално внимание при първите връзки между отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. и отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018-а, Шкодрова шеговито каза: „Интересното в случая е, ако го обобщим, че всъщност салата с рукола, употребена като химическо или биологично оръжие, се превръща в руска салата“.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лято е! Шопската салата ни излиза все по-евтино 0| 6616 |06.08.2017 . По-евтина салата седмица преди Великден 0| 16977 |10.04.2017 . Листата от зеле изтеглят болестите като магнит 0| 11647 |16.03.2017 . Шопската салата чукна 60 години 0| 7995 |13.08.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах