Реклама / Ads
0| 6859 |03.12.2015 ХРАНА И ВИНО

Шам-фъстъкът е най-щастливата ядка за уискито

.
Ценителите на уискито са наясно, че питието им не е толкова сладко, ако е без незаменимата добавка към него-шам-фъстъкът. Наричат го още „щастлива ядка“, защото сякаш се усмихва из под черупката си.
 

Малката ядка, сгушена под твърдата черупка,   бил известен още от праисторически времена и още тогава  започнали да я отглеждат. Днес шам-фъстък се отглежда в Иран, Гърция, Испания, Италия, САЩ, Турция и други Средиземноморски страни, в Азия, Австралия, Северо-Западна Африка, на Кавказ и Крим. Приблизително половината от световния добив на пазара се доставя от Турция. Шам-фъстъкът е високо-калоричен и съдържа необходимите за хората витамини, аминокиселини и минерални вещества. От витамините, съдържащи се в ядките, по съдържание се откроява витамин Е – природен антиоксидант, подмладяващ човешкия организъм. Неслучайно през древността са ги наричали „магически ядки“. Богати са на протеини, не съдържат холестерол и несвързани мазнини и по тези причини за вегетарианците могат да бъдат прекрасни заместители на продукти от животински произход, също така и за хората, желаещи да се избавят от излишното си тегло.

 

Благодарение на високите си хранителни стойности, препоръчват ядките на шам-фъстъка за възстановяване на изтощени организми. Също така са полезни при силни физически и умствени натоварвания – премахват умората и подобряват самочувствието. На вниманието на интелектуалците – шам-фъстъкът действа благоприятно на мозъка! Полезни са за подобряване работата на сърдечно-съдовата система, премахват учестеното сърцебиене, намаляват предразполагането към сърдечни заболявания. При редовна употреба подобряват работата на черния дроб, спомагат за излекуването от жълтеница, премахват чернодробните и стомашни колики, лекуват анемията, полезни са заболявания на дихателната система, усилват потентността, чистят местата, където е имало язви. Маслото от шам-фъстък помага за премахването на лунички и петна по кожата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8854 |29.11.2015 Тузари си паднаха по хляб от лимец . 1| 7257 |28.11.2015 Селена Гомес е луда по пържените картофки . 1| 6689 |27.11.2015 ЛУКС! Черният и червеният хайвер са с едни и същи качества . 1| 5777 |25.11.2015 Русия спира пилешкото от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads