Реклама / Ads
1| 9864 |15.08.2013 ХРАНА И ВИНО

И шкембе чорбата помага в жегата !

.
В жега като тази и климатикът се задъхва. Затова докторите съветват - търсете прохладата отвътре. Как? С разхлаждащо меню, което са подредили от www.health.yahoo.com. Тъжна новина - бирата и сладоледът не влизат в него.
 


Причината - в първия момент разхлаждат. Но започнат ли да се метаболизират, повишават температурата на тялото, твърдят учените. Плюс това алкохолът, пък бил той и бира, предизвиква дехидратация. Спира действието на антидиуретичния хормон вазопресин, а така водата, която достига крайните бъбречни каналчета, не може да се реабсорбира, отделя се много урина и организмът ни губи вода, което е пагубно в жегите, обяснява урологът д-р Стивън Пинтауро. Каква е алтернативата? Ето менюто на експертите на www.health.yahoo.com. Оказва се, в него влизат всички традиционни бг специалитети, на които всички наблягаме лятото.

Студена супа - това е еликсир номер 1 в жегата. Гаспачо или таратор, все едно, важно е в купата да има много вода. Тези ястия не само ни предпазват от дехидратация, но почистват организма от токсини и подхранва клетките. От Щатския институт по медицина (IOM) изчисляват, че 20% от водата, която приемаме, идва именно от богатите на вода храни, така че е важно да ги добавим в менюто си в жегите. Освен това от Университета в Пенсилвания са направили проучване, което показва, че с таратор и гаспачо хем ще сме сити, хем ще слабеем през лятото. Само студени супи, разбира се, не стигат. Извън тях учените от IOM изчисляват, че в най-топлото мъжете трябва да пият поне 14 чаши на ден, а жените -

Динята е сред най-предпочитаните летни храни, особено когато сме на пикник или на плажа. Тя съдържа 92% вода, което я прави един от най-богатите на течности плодове. Още повече, през 2009 г. от Университета в Абърдийн са направили проучване, което показва, че дадени храни се грижат по-добре за хидратацията на организма, дори и от водата. Динята се нарежда на първо място сред тези храни, потвърждават учени и пред в. Daily Mail. Неповторимата комбинация от захар, калций, магнезий, калий и натрий замества електролитите, които сме загубили, докато сме се потили в горещите часове.

Краставиците са сред най-богатите на вода зеленчуци, а и могат да ни освежат, казват от Университета в Абърдийн. Съдържат 96% вода. И въпреки че не са толкова богати на витамини, колкото някои други зеленчуци, могат да помогнат за набавянето на препоръчителната дневна доза на витамин C и витамин К.

Доматите пък не само са нискокалорични и богати на вода (94%), но са и много полезни - намалят риска от сърдечни заболявания и рак. В съставките им влиза и ликопенът, който има силна антиоксидантна активност. А в комбинация с краставица и малко сирене за разкош правят чудна шопска салата - и освежаваща, и полезна, и засищаща.

Шкембе в жегата? Не, не са луди тези, които го ядат. Изненадващо, но факт - лютото разхлажда. "Когато ядем пикантни храни се зачервяваме, защото кръвта ни започва да бушува", обяснява д-р Бари Суонсън. "Първоначално температурата на тялото се повишава, но след като зачервяването изчезне, ще се почувствате по-разхладени", уточнява д-р Суонсън. Затова оказва се, свежа люта чушка с обяда или повечко пипер са по-добър лек срещу жегата от студена бира.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 15109 |09.04.2013 Как чашата помага на виното . 13| 9124 |01.01.2012 Медът помага срещу махмурлук . 15| 12333 |20.07.2011 Шкембеджийница вдъхновява поетите с априлски сърца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads