Реклама / Ads
0| 5727 |28.12.2017 ХРАНА И ВИНО

”Шопска”, Грозданката и кюфтето за евробюрократите - под лупа

.
Източник: БГНЕС
На територията на три места ще могат да опитат основно от българската кухня делегатите по време на предстоящото през първата половина на 2018 година у нас председателство на Съвета на ЕС.
 
Това стана ясно, след като броени дни преди старта на БГ председателството на ЕС НСО и Агенцията по храните (БАБХ) се впуснаха в проверки в кухните на ресторантите и хотелите, които ще се грижат за изхранването на очакваната цяла армия от високопоставени гости.

Аакциите не са еднократни и ще продължат по време на шестте месеца, в които столицата ще е домакин на 300 официални събития с 22 000 гости. По време на инспекциите се проверяват сградния фонд, оборудването, храните, документите за произхода им, срока им на годност, а също цялостното хигиенно състояние на обектите и здравните книжки на работниците.

Към момента е определено гостите на председателството да се хранят на три места – в ресторанта на НДК и в резиденция "Бояна", където има още два обекта. Две или три вечери ще бъдат организирани в зала "Джон Атанасов" в "София тех парк".

За запознаването им с българската кулинария обаче ще отговарят и кухните на още 22 хотела. Това е бройката на местата, на които ВИП посетителите ще отсядат. За обгрижването им бе проведен търг за обслужващ хотел за 30 събития, който е спечелен от "Маринела".

Отделно обаче министърът, отговарящ за организацията на Председателството – Лиляна Павлова, подписа споразумение за взаимодействие с асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА), за още 21 хотела, чиито услуги да могат да бъдат използвани. Те са включени в списък, от който гостите могат да избират, пише "Монитор".

По време на българското председателство на ЕС ще има 1 среща на върха на лидерите на Евросъюза, както и 25 събития на високо ниво. Официалното откриване е на 11 януари, като за него ще дойде шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Следващата такава мащабна сбирка на високо ниво, когато в София ще се съберат евролидерите, е на 17-18 май, когато е срещата на върха за Западните Балкани. Тогава трябва да пристигнат всички правителствени и държавни лидери то 28-те страни-членки на ЕС

Всички останали съвети на ниво премиери, на които участват и държавните глави и всички формални заседания на съветите на министри ще се провеждат в Брюксел. Става дума за двата европейски съвета през март и юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5392 |16.01.2024 Измислиха капсули срещу глад . 0| 7458 |02.01.2024 След преяждането по празниците: Как да се храним здравословно, без диети? . 0| 5465 |06.12.2023 Каква е тайната на вкусната рибена чорба? . 0| 8297 |06.12.2023 Коледно настроение в шест специални кутии на Ведра кафе! Разказва Галина Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads