Реклама / Ads
0| 11020 |13.12.2016 ХРАНА И ВИНО

Щолен

.
На всички празници, в различните краища по света се спазват традиции. Хората са приели тези ритуали и ги следват неотлъчно всяка година по едно и също време. Коледа се празнува от всички християни и католици в един и същи ден и като на голям празник несъмнено трапезата се отрупва с уханни ястия, сладкиши и обредни хлябове.
 

Традиционно в Италия се приготвя Панетоне, в Гърция – Христопшоми, във Франция – Bûche de Noël (както и да се произнася това), в Германия – Кристщолен, в САЩ и Канада – Коледен пудинг и Фруктов кейк. В много страни Павлова също е традиционен коледен десерт. Да не пропусна и джинджифиловите бисквити, които обикновено са във форма на човече или цели къщички. Всеки един от тези десерти има история. Интересно е да се проследи от къде започват традициите.

 

Замислих се какви тестени печива традиционо се приготвят и у нас, в България. Освен баница, коледни краваи и меденки, не се сетих за друго. Дали все още се приготвят? Или затрупаните щандове с красиво опаковани коледни сладкиши ни карат по-скоро да посегнем към тях макар да са традиционни за други страни. Щом е така, защо да не си ги приготвим сами?

 

Щолен

Три седмици преди Коледа, по желание на моите читатели приготвих щолен. Дали ще издържи до празника, мога само да гадая. Щоленът в неговия първообраз е бил постен хляб приготвен от брашно, мая, олио и вода. С времето, последвала преработка на хляба до начина на приготвяне, какъвто е сега. Повече за историята на щолена може да прочетеш в Укипедия.

 

Тестото за щолен сега е обогатено с яйца, прясно мляко и масло. Захарта не е много, но пък се добавят различни сушени и захаросани плодове. Обилното поръсване с пудра захар би трябвало да запази хлябът чак до Коледа. Добавка на бадеми, марципан и различни подправки допринася за по-богат вкус.

 

Щолен

 

И тук трябва да се досетиш, че рецептите за щолен са безброй. Нямах никакво намерение да търся автентична и/или оригинална рецепта. Стигат ми основните съставки и подправки по мой избор за да приготвя моя голям щолен. Докарах го и на форма и на килограми. На вкус, все още не знам. Ще го опитам на Коледа. Но съдейки по реакцията на Вальо, който пет пъти един след друг (с пълна уста) каза: „Много е хубав!“, последвано от негово м-м-м, то значи е много хубав.

 

Обновяване от 16 ноември 2014 – През последните четири години, за всяка Коледа приготвям тази рецепта за щолен и вече със сигурност мога да кажа, че е успешна във всякакви условия и с всякакви импровизации с подправките, стига да се спазват съотношенията на продуктите, разбира се. Щоленът може да се приготви до 40 дни преди Коледа и да се съхрани добре до самата Коледа. Съхраняването става като напълно изстиналият щолен се увива в алуминиево фолио и след това се поставя в плътен найлонов плик или в кутия с капак. Съхранява се на по-хладно място, например в килер или в стая, която не се отоплява и няма влага.

 

Захаросани портокалови и лимонови корички, както и бадемов марципан вече може да се намерят в супермаркетите, специализираните магазини за сладкарство, но може да се потърсят и  в онлайн магазини. Приготвянето им лично, разбира се носи повече удоволствие и наслада, но някои готови варианти също са успешни и вкусни, а и спестяват време. Затова изборът какво ще използваш остава твой.

 

Щолен

Продукти:

  • 500 г брашно + допълнително за омесване
  • 100 г захар
  • 7 г суха мая за хляб
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 пакетчета суха ванилия (или 1 чаена лъжица есенция)
  • щипка прясно настъргано индийско орехче
  • щипка смлян карамфил
  • 1/4 чаена лъжица счукани зърна кардамон
  • щипка сол
  • 200 г краве масло, разтопено и охладено
  • 60 г счукани бадеми
  • 200 г стафиди, накиснати в ром, бренди или коняк
  • 100 г захаросани червени череши
  • 60 г захаросани портокалови кори (виж в забележка 1, по-долу)
  • 60 г захаросани лимонови кори (виж в забележка 1, по-долу)
  • 120 г марципан (виж в забележка 2, по-долу)
  • допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване

Млякото се затопля. В купа се слагат маята и 1 чаена лъжица захар. Излива се прясното мляко (да не е вряло), разбърква се и се оставя за няколко минути докато шупне.

 

В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре. В средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тесто. Пренася се върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори и бадемите.

 

Щолен

 

Замесва се отново, докато всички съставки се разпределят равномерно. Тестото се слага в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2

часа или повече.

 

Щолен

 

След като тестото удвои обема си се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма. В средата се слагат парченца марципан.

 

Щолен

 

Взима се единият край на тестото и се загъва към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата събрали се края се слепват. Оформеният щолен се пренася в намазана с мазнина тава или покрита с хартия за печене. Покрива се с кърпа и се оставя за повторно втасване за около 1 час.

 

Фурната се нагрява на 180°C. Щоленът се слага в загрятата фурна и се пече около 1 час. Ако започне да потъмнява бързо на повърхността се покрива (не плътно) с алуминиево фолио.

 

След като се извади от фурната, още докато е топъл се намазва с разтопено масло. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

 

Когато е изстинал напълно се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място.

 

Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.

 

Забележки:

1. Търсенето на готови захаросани портокалови и лимонови кори претърпя провал. Всъщност, намерих на едно място само портокалови кори, но изглеждаха толкова „изморени“, че се отказах от тях. Какво остава?

 

Захаросани портокалови и лимонови кори

 

Приготвих ги сама по рецептата на Нож и виличка, като за щолена използвах кори от два портокала и два лимона. Останалите съотношения на вода и захар са същите. Захаросах корите от предния ден, като ги оставих да съхнат за цяла нощ. След това ги нарязах на дребни парчета.

 

2. Готов марципан се продава в Метро в разфасовка от 200 грама. Но не е трудно да си приготвиш в къщи. По принцип се смесват смлени бадеми с пудра захар и яйчни белтъци. Попаднах на една малко по-различна рецепта за марципан от Good Food и реших да я опитам. От вложените количества продукти се получава 650 грама, от които за щолена трябват само 120 грама. В рецептата се добавят настъргана кора и сок от един портокал, които аз умишлено не сложих, за да мога да използвам останалото количество марципан в други рецепти.

 

Марципан

 

Марципан

Продукти:

  • 180 г пудра захар
  • 180 г кристална захар
  • 250 г бланширани бадеми
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • настъргана кора и сок от 1 портокал (не използвах)

Бадемите се смилат ситно в кухненски робот. Към тях се добавят двата вида захар и портокаловата кора (ако се използва). Отделно се разбиват яйцето и жълтъка.

 

Добавят се към бадемите и захарта и се смилат с робота докато се образува меко тесто. Ако сместа е суха се добавя портокалов сок (не ми се наложи).

 

3. Рецептата търпи промени и е възможно някои продукти да се заменят с други. Например: стафидите и захаросаните череши може да се заменят с други сушени плодове по избор (кайсии, боровинки). Захаросаните портокалови и лимонови кори може да се заменят с прясно настъргани такива. Подправките също може да се съобразят според индивидуалния вкус. Може да се добави бадемова есенция или канела. Марципанът може да се пропусне.

 

В тази рецепта няма яйца, но е възможно да се добавят 1-2 и съответно да се увеличи количеството на брашното до образуване на гладко и стегнато тесто. Ако се използват яйца, те се разбиват предварително (с телена бъркалка или вилица) и се добавят към брашното, заедно с охладеното масло и млякото с маята.


Кулинарно в кухнята с Йоана

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5890 |16.01.2024 Измислиха капсули срещу глад . 0| 7833 |02.01.2024 След преяждането по празниците: Как да се храним здравословно, без диети? . 0| 5649 |06.12.2023 Каква е тайната на вкусната рибена чорба? . 0| 8477 |06.12.2023 Коледно настроение в шест специални кутии на Ведра кафе! Разказва Галина Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads