Реклама / Ads
0| 9464 |19.12.2015 ХРАНА И ВИНО

Щоленът - коледна сладост и радост

.
Щоленът не е точно сладкиш, а по-скоро обреден хляб. Щолен традиционно се приготвя в Германия и Австрия в седмиците преди Коледа. Щоленът се приготвя със сушени плодове и микс от подправки, които му придават невероятен аромат.
 
Ако сте посещавали Германия в предколедните седмици със сигурност сте пробвали и Щолен. Щоленът придоби голяма популярност и в България с навлизането на големите вериги немски магазини, по рафтовете на които щоленът задължително присъства в седмиците преди Коледа.

Добрата новина е, че хубав щолен се приготвя много лесно в домашни условия! Рецептата за щолен има много варианти. Има щолен с марципан, и щолен без марципан, щолен с яйца, и щолен без яйца, щолен само със стафиди, и щолен с различни сушени плодове.

Необходимите продукти за щолен - немски коледен сладкиш:

1. 500 грама брашно
2. 1 пакетче суха мая 7 грама
3. 200 грама масло
4. 1 чаена чаша прясно мляко
5. 50 грама нарязани бадеми
6. 300 грама стафиди
7. 50 грама захаросани портокалови кори
8. 50 грама захаросани лимонови кори
9. 3 цветчета карамфил
10. ¼ чаена лъжица джинджифил
11. ¼ чаена лъжица индийско орехче
12. ¼ чаена лъжица кардамон
13. 2 ванилии
14. 50 мл ром
15. щипка сол
16. 3 супени лъжици мед
17. ½ чаена чаша пудра захар

Необходимо време за приготвяне:
30 минути подготовка
180 минути втасване
60 минути печене

1. Първата стъпка е подготовката за тестото за щолен. Затопляте леко млякото и в него изсипвате маята и меда и разбърквате. Покривате съда с кърпа и оставяте на топло за 10-тина минути, за да шупне. Междувременно пресявате брашното в купа, добавяте и солта. Заливате сушените плодове с рома, за да поемат от аромата му. Ако нямате ром, може да ползвате бренди или коняк, или друг ароматен алкохол. Счуквате в хаванче зрънцата кардамон и карамфилчетата на прах, след което заедно с другите подправки ги добавяте към брашното. Маслото на водна баня, като го сложите в съд, който поставите в тенджера с вода на котлона.

2. След като млякото с маята и меда шупне, направете малко кладенче в средата на брашното и в него излейте млякото и разтопеното масло, след което замесвате тесто. След като съставките се смесят добре, отцедете сушените плодове от алкохола и малко по малко, заедно със ситно нарязаните бадеми ги добавете към тестото, докато се разпределят равномерно в тестото. Поставете тестото в купа и го намажете отгоре с мазнина, за да не хване коричка. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за минимум два часа.

3. След два часа (а може и повече) тестото е втасало и е удвоило обема си. Премесете тестото още веднъж много старателно. В голяма тава поставете хартия за печене и оформете от тестото щолена. Оставете оформения щолен да втаса за още един час, след което изпечете щолена в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час. След като минат 30 минути от покрийте щолена с алуминиево фолио, за да не изгори.

След като щоленът е изпечен и докато е още топъл, го намажете с масло и го поръсете обилно с предвидената пудра захар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6977 |16.12.2015 Campari представи своя Календар - 2016 със сладко-горчивата Кейт Хъдзън . 1| 7154 |14.12.2015 Шампанско Dom Perignon Rose Gold от 1996 г.- 49 000$ . 0| 8667 |11.12.2015 Топ ястия на Мишлен . 1| 7586 |04.12.2015 Защо ресторантските пътеводители са безполезни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads