Реклама / Ads
13| 18525 |17.01.2021 ХРАНА И ВИНО

Сланинката срещу призивите за гладуване и верен другар в студовете

.
Шарената сланина е любима на мнозина...
Д-р Емилова съветва по бТВ тази сутрин да се избягват месни храни, да се подлагаме на лечебно гладуване, за да бъдем здрави и да се противопоставим на корона вируса. Сигурно е права, защото не са малко хората, готови да платят таксите, за да минат през нейните курсове и режим. Да са живи и здрави.
 

Навън обаче е кучи студ студ. За такова време канадските учени съветват да похапваме сланина, защото тя има прекрасни хранителни и здравословни качества. Канадците дори смятат, че сланината повишава интелектуалните способности, ето защо преди изпит или друго умствено изпитание е добре да се похапне резенче от този натурален стимулатор. Според експертите по хранене няколко късчета сланина, посипани със счукан чесън, са си истински празник за организма.

 

Навън властват жълт и червен код за студ. Наводнения дебнат отвсякъде. Властта, както обикновено мисли как да стане още по-богата и как да манипулира изборите. Какво им остава на обикновените хора, които са бесни на сметките за ток, парно, вода, цената на дървата и гадните пътища? Остава им да помислят за себе си. И тук поставяме въпроса за сланинката. Не е революционна тема, вярно, но е част от живота, а когато е студено – важна част. Да не подценяваме малките радости в тези скапани днешни времена.

Сланината е ценен източник на животински мазнини, без които функционирането на човешкия организъм е невъзможно. В свинската мазнина, например, се съдържа наситената арахидонова киселина, осигуряваща енергия за работата на клетъчните мембрани и сърдечните мускулни клетки. Колко научно го обяснихме… Благодарение на тази киселина в организма се случва холестериновия обмен – сланината помага да се формира добрият холестерол, разбирате ли?

 

И още нещо важно: с помощта на сланинката се подобрява работата на черния дроб и сърцето. Лекари дори я препоръчват за профилактика на заболявания на черния дроб. В допълнение, този продукт осигурява полезен жлъчегонен ефект. Той се използва широко в областта на токсикологията, защото свинската сланина се свързва с радионуклидите и така премахва токсините от органите и тъканите.

Освен това сланината е полезна за тези, които страдат от липса на селен в организма, който присъства в достатъчно количество в него. Заклетите пушачи често имат нужда от селен, така че – яжте сланина!

 

Сланината може да я съхранявате дълго време в камерата на хладилника – нищо няма да й стане. Изваждате и режете на тънки парченца – троянчани знаят тайните на този кулинарен акт. Сланината дава истинска енергия. Освен това засища много, което я прави супер полезна за тези, които са на диета.

Задължително сложете на масата сланина по време на празник, защото така ще намалите токсичното въздействие на алкохола върху организма.
Човекът, който замезва със сланина, няма да се напие бързо и на другия ден няма да го мъчи тежък махмурлук.

 

Ще споменем отново Троянско, защото там правят великолепните яйца със сланина. Ще си оближите пръстите, ако си направите подобно нещо в тигана за десетина минути. Който иска нека прибави и нарязан праз – става още по-вкусно и полезно. Посолете с червен пиперец. За ракията и винцето няма да споменаваме – вие си знаете. Но с мярка, ей…

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8333 |06.01.2021 Продават 500 грама череши в Япония за 10 000 долара . 9| 7575 |02.01.2021 Горнооряховският суджук представя България в кулинарна книга на ЕК . 35| 15745 |20.12.2020 Да се напия ли по време на пандемията или… да? . 8| 11138 |02.12.2020 За д-р Бруск Халил нарът е враг номер едно на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads