Реклама / Ads
0| 9244 |09.04.2016 ХРАНА И ВИНО

Солта, без която не можем

.
Знаете ли, че освен традиционната бяла готварска сол съществува синя, червена и дори черна. Всяка от тях има различен състав, вкус и действие.
 

Черна индийска сол

Известна още като веганска, тя се извлича от вулканични скали, които се срещат в Пакистан и Индия.

Характерният й цвят се дължи на наличието на желязо и магнезий, както и сяра, въглерод и натриев хлорид. Сярата в състава й е причина за специфичния остър вкус, който се оприличава на сварени яйца.

Тя помага при лошо храносмилане, киселини, подуване на корема, газове и дори при проблеми със зрението.

Черната сол се използва в азиатската кухня за овкусяване на супи и салати или като съставна част от микс от подправки.

Червена хавайска сол

Благотворното действие на червената сол е познато на хавайците от векове. Те традиционно я използвали по време на лечебни ритуали и церемонии. Особеният й цвят се дължи на червената хавайска глина от вулканичен произход в състава, която я обогатява с желязо и е причина за лечебните й свойства. В нея се съдържатанад 80 различни минерали, сред които калий и магнезий.

За разлика от традиционната сол не причинява задържане на вода в организма, поддържа нормално ниво на кръвното налягане и заздравява костите. Има леко метален вкус, който е следствие на високото съдържание на желязо - почти 5 пъти повече от това в готварската сол

Розова хималайска сол

Много е популярна у нас. Съдържа повече от 84 минерала в състава си, сред които селен, манган, калий, калций и магнезий. Тя лесно се абсорбира от червата и подпомага храносмилането. Има по-деликатен вкус от готварската сол, тъй като големите й кристали се разтварят по-бавно и въздейства нежно на вкусовите рецептори. Ето защо тя не променя храната, а засилва и подобрява вкусовите й качества.

Синя персийска сол

Може би най-рядко срещаната сол на света, синята персийска сол се извлича от мини в Северен Иран. Богата на калий, магнезий и калций, персийската сол премахва натрупаната умората и изтощение в човешкия организъм. Силният й вкус с леко пикантна нотка я прави подходяща при приготвяне на ястия с трюфели, бяло месо, варени зеленчуци, пици и фокачи.

Фльор де сал

Наричат я хайвера на солта". Още древните ацтеки са добивали това морско злато, а днес може да се открие по крайбрежието на Франция, Канада и Португалия.

Подходяща е за хора с високо кръвно налягане поради по-ниското съдържание на натриев хлорид. Кристалите на Фльор де сал са по-големи, което определя и по-натрапчивия вкус на солта. (mila.bg)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8288 |06.04.2016 2/3 от свинското по магазините - вносно и химически обработено . 0| 6892 |06.04.2016 4-те плода, които трябва да се хапват всеки ден . 0| 11033 |31.03.2016 Вълшебни супени лъжици за отслабване . 4| 123480 |30.03.2016 Най-скъпият кебап в света - 2200 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads