Реклама / Ads

2| 6045 |17.06.2014

Списък на вредните за кръвните групи храни

.
За всяка кръвна група има продукти, които се препоръчват или следва да се избягват, твърди медицинска енциклопедия, пишат от здраве.bg. Кръвната група е тясно свързана с храненето. За всяка група има продукти, които могат да увеличат нейната жизнена дейност или обратното - да й навредят.През 1907 г. чешкият учен Я. Янски дефинира наличието при хората на четири кръвни групи. Първата група е 0, втората - А, третата – В и четвъртата – АВ (в редица страни те имат обозначение, различно от нашето – съответно І, ІІ, ІІІ и ІV).

Група 0
Това е първата от известните ни кръвни групи, за която науката е установила, че е съществувала още при кроманьонците. И до днес тя е най-разпространената. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система. В древността според учените това им е позволявало по-лесно да оцеляват, защото тогава основен хранителен източник е било месото. В организма на човека с кръвна група 0 има много стомашна киселина. Той може да извлече от месото максимално количество хранителни вещества. Този тип хора условно биват наричани “ловци”.

Група А
Имунната система на хората с кръвна група А, появили се между 25-15 хиляди години пр. Хр. им е позволявала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при големите струпвания на хора, които стават все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлетворявала за сметка на различните житни растения и риба. Затова и този тип хора са наречени “земеделци”.

Група В
Хората с тази кръвна група са се появили между 15-10 хиляди години пр. Хр. Те са наречени “чергари”. Употребявали предимно мляко и всичко останало, което са успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си много качества на имунната и храносмилателната система на “ловците” и “земеделците”, техният организъм се смята за по-издръжлив.

Група AB
По протежение на цялата история на човечеството са съществували само 3 кръвни групи, докато преди 10-15 столетия не се е появила група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат “загадка”, защото причините, предизвикали това изменение и досега са неизвестни за науката. Едно от възможните обяснения е, че все още не се е извършила пълната еволюция на групата.

Установено е, че в червените кръвни телца (еритроцитите) има вещества, предизвикващи тяхното прилепване, които се наричат хемаглутиногени. Те се разделят на А и В.

У различните хора те се срещат отделно, съвместно или съвсем липсват, като определят с това принадлежността на дадено лице към една или друга кръвна група. Например в еритроцитите на кръвна група 0 няма такава вещества, при А и В се съдържа 1 вещество, а в еритроцитите на група АВ - 2.

Разбира се, кръвта на човека и употребяваната храна встъпват в химична реакция. Различните белтъчини - лектини, които се съдържат в голямо количество в хранителните продукти, притежават аглутиниращи (залепващи) свойства.

Когато се храните с нещо, съдържащо лектини, несъвместими с вашата кръв, те нарушават храносмилането, произвеждането на инсулин, обмена на веществата и хормоналния баланс.
Продуктите, съвместими с вашата кръвна група, често са именно тези, които са употребявали хората в древността, когато се е формирала самата кръвна група.

Ако имате кръвна група 0, по-добре е да търсите храни с голямо съдържание на белтъчини, в това число месо, птици, риба, а също разнообразни плодове, докато зеленчуците, много зърнени, бобови и млечни продукти не са съвместими с вашата кръв.

Ако имате кръвна група А, най-благоприятна за вас е вегетарианската диета със соеви, бобови или зърнени продукти, с плодове и зеленчуци и малко количество риба.

Ако имате кръвна група В, оптималното хранене за вас е месото – както от диви, така и от домашни животни, като пилешкото не се препоръчва. Някои бобови и зърнени култури също могат да предизвикат проблеми, но затова пък можете смело да ядете плодове и зеленчуци.

Ако имате АВ кръв, трябва да съчетавате препоръките за предишните две групи. Най-доброто хранене е предимно вегетарианското с неголямо количество месни и млечни продукти.

От какво трябва да се въздържаме?

Месо
Кръвна група 0 - няма ограничения.
Кръвна група А - основното “месо” трябва да е соевият албумин; пилешкото месо да се консумира много рядко и не като основно ястие.
Кръвна група В - пилешкото месо е противопоказно; в гръдната област на птичето месо се съдържа ректин, който може да доведе до инсулт.
Кръвна група АВ - месото трябва да се консумира в малки порции.

Риба
Кръвна група 0 - няма ограничения.
Кръвна група А - избягвайте риба с бяло месо (хек, палтус, писия).
Кръвна група В - категорично противопоказни са мекотелите.
Кръвна група АВ - избягвайте да консумирате риба с бяло месо и мекотели.

Млечни продукти и яйца
Кръвна група 0 - все пак е по-добре да си набавяте белтъчини от други източници; не е добре да ядете сирене, а яйца може да консумирате 3-4 пъти седмично.
Кръвна група А - почти всички млечни продукти не се препоръчват; в неголеми количества може да ядете кисело мляко, обезмаслена сметана; яйца – понякога и по изключение.
Кръвна група В - няма ограничения.
Кръвна група АВ - най-вече кисело мляко, обезмаслена сметана.

Зърнени храни
Кръвна група 0 - с изключение на пшеницата, овесените ядки са нежелателни; няма зърнени продукти, които да са особено полезни за тази група.
Кръвна група А - ограничете булгура и зърнените продукти, в частност пшеницата, употребявайте продукти от цели зърна.
Кръвна група В - най-добре е да избягвате ръжта и царевицата.
Кръвна група АВ - ограничете консумацията на пшеница и царевица.

Зеленчуци
Кръвна група 0 - въздържайте се от зеле; ограничете употребата на гъби, картофи, патладжани.
Кръвна група А - ограничете доматите, картофите, зелето, царевицата.
Кръвна група В - изключете доматите и ограничете царевицата в менюто си.
Кръвна група АВ - изключете доматите.

Плодове
Кръвна група 0 - въздържайте се от диня, портокали, мандарини и ягоди.
Кръвни групи А, АВ - избягвайте портокалите и бананите.
Кръвна група В - въздържайте се от фурми и нар.

Такъв режим на хранене в дългосрочен план ще ви помогне да се борите с рака и сърдечно-съдовите заболявания, да избягвате вирусните инфекции, да прочистите организма си от токсините и мазнините, предизвикващи затлъстяването, и да забавите процеса на разрушаване на клетките, съпровождащ стареенето.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 350 паунда за "деликатеса" Дюкас и Пук 2| 6783 |16.06.2014 . Прочутият коктейл кайпириня - срещу 10$ в Рио и Сао Паоло 6| 6682 |12.06.2014 . Ужас! Картофките на "Макдоналдс" не се разграждат 5| 10418 |11.06.2014 . Тайната на ароматното кафе 0| 6923 |09.06.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ