Реклама / Ads
1| 8057 |22.07.2014 ХРАНА И ВИНО

Торлашки гозби ни спасяват от жегата

.
Какво е това косачко кисело? Ястие, което се приготвя само в Торлашко и само през лятото. По името му личи, че е предназначено за косачи. Уморените от коситбата мъже започвали обяда си с него. То не засища, но охлажда в жегите и възбужда апетита. Някога са го носели на нивата за мъжете, но се приготвя и за домашната трапеза в горещите дни.
 

Приготвя се от нарязани сварени предварително сухи чушки или печени и обелени зелени, нарязана на ситно краставица, чесън и копър. Всичко това се залива със студена вода и се овкусява със сол, оцет и захар. Трябва да престои поне час - два, за да проникнат съставките една в друга. Поднася се като предястие.

Косачко кисело приготвят от Чипровци през Чупрене, Стакевци до Салаш. Неизменно ястие е от лятната трапеза в тридесетина села от Видинско и Монтанско. Може да бъде заменено само от зелена лютеница. Тя се приготвя от счукани печени зелени домати (в планината доматите зреят чак в средата на август и затова имат блюда със зелени), счукани печени зелени чушки, чесън, а овкусяването е със сол, оцет и захар. След това сервират наложена баница с козе сирене и 3-4 яйца. Тя е специалитетът на Чипровци. Баницата е канапето на ракията, твърдят жените. Който си подлага с 2-3 парчета от баницата, носи на повече пиене.

Супата на торлашката кухня е постна - приготвя се от картофи, лук, чушки и домати. Всичко се сварява и пасира леко с дървената лъжица. Накрая й трошат бучка сирене. Наричат я компировица. През лятото приготвят и супа от цвеклови листа. Те се варят нарязани на дребно с лук и чушка. Прибавят се фиде и домати, накрая сирене и прясно мляко. След супата следва основното ястие. То може да бъде чушки, пълнени с боб, или един от многото видове пържено. Лете пържено се прави с листата на млад праз лук, натрошено сирене и яйца, които се прибавят в тигана с малко олио по същия ред. Зиме това пържено се прави с праз лук. И лете, и зиме мъжете предпочитат пържено, в което има сланина.
През последните години ястията от торлашката кухня се появиха и в менюто на къщите за гости в Белоградчик и Чипровци. Предлагат ги и в ресторантите.

Торлашката кухня използва малко подправки - зелен джоджен лете за чушките с боб, мащерка, магданоз и най-вече копър. Без него нито косачкото кисело, нито зелената лютеница биха били така вкусни и пикантни. Чесънът също е на почит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7061 |20.07.2014 Порция цаца достигна 10 лева на морето . 0| 6913 |16.07.2014 Киноа вместо кебапчета през лятото . 0| 10995 |15.07.2014 Сок от арония – мултивитаминозна бомба . 2| 6876 |10.07.2014 Кралският китайски клуб предлага за 180 паунда чаша черен чай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads