Реклама / Ads
1| 5708 |20.05.2016 ХРАНА И ВИНО

Царски подправки за любов - от Вавилон до днес

.
Бъдете щедри на магданоз, босилек и копър в пролетните салати. Освен, че ще имат изключителен вкус, зелените листенца ще ви подействат добре на храносмилането. Любопитното е, че магданозът, босилекът и копърът са били използвани още преди векове и неизменно са присъствали в светилищата и покоите на владетелите.
 
И ако днес са в менюто ни почти всеки ден, то навремето зелените листенца са били обект на свещенодействия.

В древността, например, магданозът е бил използван за лекарство. Едва през Средновековието стръкчетата му са влезли в блюдата и то на владетелите. В миналото на магданоза се е гледало по-скоро като на свещено растение и е било практика да се използва при ритуали.

Листенцата му са богат източник на витамин А, витамин С и витамин D, съдържа желязо, натрий. Уникално допълнение е към зелената салата, салатата от моркови или зеле. Заедно с това е почти универсален овкусител и на основните ястия.

Наричат босилека и "царската билка". почти навсякъде ще го откриете в легенди и поверия още от най-древни времена. Предпазва от злини, носи любов, участва в свещени ритуали.

При пряка консумация подобрява храносмилането, има противовъзпалително действие. не на последно място го посочват и като вид "зелена виагра". При всички случаи обаче е прекрасен завършек на салатата "Капрезе" - доматите със зехтин и моцарела са просто класика, когато са наръсени с листенца босилек.

Казват, че копърът бил на почит още в градините на Вавилон. Някъде през 15-16 век във Флоренция са започнали да го приемат като любовен еликсир.Определено влияе положително на апетита, но едновременно с това балансира храносмилането и подобрява обмяната на веществата. Витамини, магнезий, желязо - копърът е щедър на полезни съставки. Заедно с това влияе на нормализирането на кръвното налягане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7355 |17.03.2014 Лек цери нещастната любов . 0| 9982 |14.02.2014 Любовта в нас и около нас . 2| 12041 |04.11.2013 Лорд Байрон: Любовта ще намери път , където и вълците не ловуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads