Реклама / Ads
0| 7059 |01.04.2014 ХРАНА И ВИНО

Велики пости - пияни гъби, леща и ябълки със стафиди

.
Време на Велики пости е. До края на ограниченията остават около 4 седмици, а идеите за блюда на решилите се да постят се изчерпват все повече и повече. Постите са предизвикателство към духа, апетита и изкушенията (на масата и под нея). Те предизвикват кулинарните ни умения и креативност. Но ако спазвате подобен режим за първи път, ще се сблъскате с доста подводни камъни.
 

Макар че плодовете са позволени по време на пост, с тях не бива да се прекалява. Един плод преди закуската или при физическа активност е разумен избор. Но ако хапвате няколко наведнъж,рискувате скоро да сте гладни тъй като захарта е единственият източник на калории и не засища за дълго. Комбинирайте ябълките със сурови ядки за повече енергия и контрол на апетита. Може да прибавите и овесени ядки. Ще се учудите, например, от добрата комбинация на цитруси с орех и маруля.

Хлябът е от основните блюда при постите. Може да си го хапвате с маслинен пастет, с хумус. Проблемът за талията на дамите е, че прекаляват с него. Избирайте кисели хлябове, които се приготвят без мая. Най-добре е да се посяга към насъщния веднъж на ден.

По време на пости трябва да се внимава и за количеството сол. Растителните продукти са естествено бедни на сол и могат да се посолят добре. За да избегнете излишното задържане на вода, подпухване и дискомфорт, използвайте малки количества морска или хималайска - тя ще подправи храната ви, но и ще внесе нужните минерали. Ако харесвате туршия или маслини, непременно ги изкисвайте преди консумация.

Постите не означават липса на десерт. Изкушават ни постни бисквити, бонбони или вафлички. Рискът е от създаване на изкуствена нужда от все повече и повече сладко, тъй като консумацията на подобни храни стимулира апетита. За да контролирате настървението за сладко, консумирайте го в малки количества - никога на гладно, за предпочитане след физическа активност. Експериментирайте със сготвени плодове: ябълка, тиква, круша, дюля и сладки ароматни подправки като канела, карамфил и индийско орехче. Друг начин да си доставите сладък вкус е да сложите малко бадемово или оризово мляко в чая или кафето.

По време на пости калориите имат значение повече от всякога. Когато приемът на белтъчини спадне, спада и разходът за храносмилане, а това значи, че се горят по-малко калории. Задължително проверявайте калорийната стойност на продуктите, които консумирате най-често. Най-богатите на енергия постни продукти са мазнините, ядките и различните сосове, като песто.

РЕЦЕПТИ

Червена леща с кимион

Необходими продукти за 2 порции:

- 1/2 чаена чаша червена леща

- 1 морков

- малка глава стар лук или бялата част на пресния лук

- няколко зелени перца от лука за украса

- 3 супени лъжици царевица

- 1 супена лъжица кимион

Начин на приготвяне:

Нарязаният лук задушете в малко олио/зехтин. Прибавете настъргания на едро ренде морков и задушете още малко заедно с вегетата, солта и червения пипер. Изсипете измитата червена леща в малко топла вода. Задушавайте до готовност - около 15 минути. Ако е необходимо, добавете още вода. Малко преди края сложете царевицата и кимиона. Сервирайте яхнията, поръсена с пресен лук и парченце лимон.

Пияни гъби

Необходими продукти за 4 порции:

- 1 кг гъби

- 4 глави лук

- 1 морков

- резен целина

- 4-5 скилидки чесън

- 1 чаена чаша червено вино

- 1 супена лъжица брашно

- олио

- сол

- черен пипер

- магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне: Нарежете гъбите и лука на филийки, морковите - на кръгчета, целината - на кубчета. Намажете с олио дълбока тавичка и ги наредете на пластове, като започнете с лука. На места слагайте от счукания чесън, черния пипер и магданоза. Залейте с виното, като добавите малко топла вода и 2-3 капки олио. Задушете под капак или фолио на умерена фурна в продължение на 10 минути. Сипете разбитото в малко вода брашно и допечете още 5-10 минути.

Печени ябълки със стафиди

Необходими продукти:

4 бр. ябълки, 100 г стафиди, 40 г мед, 4 с.л. лимонов сок, канела, 200 мл бяло вино

Начин на приготвяне:

Измиваме ябълките, отрязваме отгоре капачета и с лъжичка издълбаваме плодовете. Поливаме ги с лимоновия сок, за да не покафенеят. Пълним ги със стафиди, мед и поръсваме с канела. Доливаме с бялото вино, докато прелее от ябълката, и захлупваме с капачето. Останалото вино се долива по време на печене. Нареждат се в подходящ съд, в който сме сипали малко вода, за да не залепнат. Запичат се в силно сгорещена фурна (около 200 градуса) за 40-45 минути или докато ябълките поомекнат добре, като не забравяме да им доливаме от виното. Поднасят се топли с част от сока, който се е събрал в съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8124 |31.03.2014 Чаша чай -мехлем за сърцето . 0| 6768 |28.03.2014 Хелена - от от манекен до готвач на 2014 г. . 2| 8746 |24.03.2014 25 000 $ e най-скъпият десерт в света . 2| 14020 |20.03.2014 Рекорд! Китаец брои 2 млн.$ за куче

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads