Реклама / Ads
1| 11003 |10.03.2011 ХРАНА И ВИНО

Вкусни манджи за Велики пости

.
Въздържането от блажна храна не е диета, а телесно и духовно пречистване
 
Българската кулинарна традиция отделя достойно място на постните ястия. Те са доказателство както за спазването на християнския канон, така и за изобретателността на българката да приготвя вкусни и полезни ястия. На трапезата по време на Великия пост има най-разнообразни гозби, съхранили през годините усещането за традиция и семеен уют.

Бабина картофена яхния

Продукти:
1 кг картофи, 4-5 с.л. олио, глава лук, глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, 1 с.л. сол, шепа сух тарос (естрагон).
Приготвяне:
В загрятото олио се запържва нарязаният лук. Добавят се солта и червеният пипер. Към тях се прибавят нарязаните на едри шайби картофи и се смесват със запръжката. Пускат се цели скилидки обелен чесън. Долива се топла вода (малко над нивото на картофите) и се оставя да ври на тих огън около половин час. Когато е готово, към ястието се добавя размитото в малко вода брашно. Яхнията ври още десетина минути. Като стане готова, се наръсва с тарос. Познавачите знаят - това е най-ароматната подправка за картофена яхния.

Гъбена мусака

Продукти:
300-400 г гъби, 4-5 глави лук, 4 с.л. ориз, 2 моркова, 5-6 картофа, 10-15 маслини, олио, 3 с.л. доматено пюре, сол, чубрица.
Приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват на едро. В глинен гювеч или йенска тавичка се слага малко олио, след което се изсипват продуктите. Доматеното пюре се размива в 1 ч.ч. вода и се излива отгоре. Захлупва се и се пече в умерена фурна.

Леща в гювеч

Продукти:
250 г леща, 2-3 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 бланширан морков, 1 червена или зелена чушка, 1-2 с.л. червен пипер, сол, чубрица, брашно.
Приготвяне:
В гювеч се слагат лещата, чубрицата (и други подправки по желание), сол, малко мазнина, чесън на цели скилидки. Добавят се нарязани на ситно чушки и морков. Отгоре се поръсва с червен пипер и брашно. Залива се с вода, разбърква се и се пече до готовност.

Ориз с праз, маслини, моркови и целина

Продукти:
1 водна чаша ориз, 1/2 ч.ч. обезкостени маслини, 2 моркова, 1 средна глава целина, 1/3 стрък праз лук, 1/2 ч.ч. бистра зелева чорба, щипка сол, щипка сушена мащерка, 3-4 с.л. олио.
Приготвяне:
Оризът се накисва от предната вечер в купа с вода. Морковите и целината се режат на кубчета къдраво ножче, а празът - на фини колелца. Взема се тавичка. На дъното се разпределя изкиснатият ориз. Прибавят се зеленчуците. Объркват се с лъжица, за да се получи мозайка. Поръсва се щипка сол. Налива се 1/2 ч.ч. зелева чорба и 3 ч.ч. вода. Ястието се полива с 3-4 с.л. олио. Пече се на умерена фурна 40 минути. После се изважда тавичката. Разпределят се равномерно маслините. Поръсва се суха, стрита мащерка. При необходимост се долива малко вода. Връща се във фурната за още 15 минути. Поднася се топло.

Грис халва

Продукти:
200 г грис, 100 мл олио, 200 г захар, 250 мл вода, 50 г орехи, 50 стафиди, 1 к.л. канела, кората от един лимон, пудра захар.
Приготвяне:
Грисът се изпържва до златисто в загрятата мазнина (в по-дълбок съд). След това се залива с горещия сироп, приготвен от захарта и водата. Бърка се непрекъснато, за да се смеси добре. Прибавят се счуканите орехи, стафидите, канелата и настърганата лимонова кора. Сместа отново се разбърква и се разпределя в купички. По желание, след като изстине, грис халвата може да се наръси с пудра захар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6901 |22.02.2011 Кулинарен форум стартира в София . 2| 11133 |15.02.2011 2 чаши вино на ден - балсам за мозъка! . 6| 14206 |28.01.2011 Пет минути с Жак Пепен . 0| 6822 |24.01.2011 Искрен Пецов: Музикант къща храни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads