Реклама / Ads
1| 11907 |27.08.2017 ХРАНА И ВИНО

Захарта атакува мозъка както кокаина, рекламите сред виновните

.
Ефектът, който предизвиква захарта върху мозъка, е равносилен на въздействието на кокаина. Зависимостта от захарта може да се сравни единствено с наркозависимостите. Това сочат последните изследвания на учени в САЩ, Франция и Русия.
 
Опитите човек да се откаже от захарната зависимост предизвиква същите симптоми както у наркомана, решил да се „изчисти”. Първото, което се случва, е човек да изпадне в депресия. Променя се цялостното му поведение.

Диетолозите придупреждават, че употребата на захар в световен мащаб нараства. Особено опасно е това за децата. Вече е доказано, че повечето деца редовно надвишават средната норма от приемане на захар за денонощие.

В голяма степен това се дължи на многото и натрапчиви реклами на изделия със захар. Злоупотребата със захар води до захарен диабет, затлъстяване и зъбни кариеси. Тази информация много по-рядко стига до децата и родителите, отколкото рекламното предлагане на вредни продукти.

Мъжете трябва да се ограничават до 9 чаени лъжички захар на ден, жените – до 6 лъжички, а децата – не повече от 4-5 до 7-годишна възраст и 8-9 лъжички докато са в училищна възраст! Юношите и девойките на 17-19 години могат да консумират 9-10 чаени лъжички, защото изразходват много енергия.

За сравнение: една кока-кола, фанта или дори обикновена лимонада съдържатсладки съставки равни на около 9 чаени лъжички захар. Ред бул – съдържа около 6 лъжички, а един сникерс – 10.  

 

Учените сравняват употребата на захар с попадането на кокаин в кръвта – организма изработва дофамин, който предизвиква „приятни усещания”. Човек бързо свиква с това, защото усещането му харесва. Разбира се употребата на кокаин води до смърт, но не подценявайте злоупотребата със захар – тя носи болести.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5592 |04.08.2017 ВАП атакува Правилника за дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите . 0| 6658 |28.07.2017 Само във Фрог: Опонент на Румен Радев го атакува в Комисията по дискриминация . 2| 5851 |20.07.2017 Москва атакува Полша за разрушаване на съветските паметници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads