Реклама / Ads
1| 7104 |18.03.2015 ХРАНА И ВИНО

Защо смятат рибата за природен антидепресант

.
Известно е, че рибата е добър съюзник в битката със сърдечните заболявания, а и е ключ към дълъг и здравословен живот. Ново изследване установи, че средиземноморската диета, чиято основа е именно рибата, може да помогне и на хора с депресия, предаде „Дейли мейл“.
 
Хората, които спазват този хранителен режим, са по-щастливи, по-малко стресирани са и се чувстват по-удовлетворени от живота, сочат данните от проучването.

Според учените омега-3 мастните киселини са основната причина за това въздействие на диетата върху участниците в изследването. Тези мастни киселини, които можем да си набавим чрез рибата, играят важна роля за поддържането и подобряването на психичното здраве.

При средиземноморската диета се набляга на консумацията на изобилие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и растителни източници на ненаситени мазнини като зехтин и ядки, и ограничава консумацията на червено месо и пълномаслени млечни продукти – основен източник на наситени мазнини.

В изследването на австралийските учени взели участие 82 души на възраст между 18 и 65 години, които страдали от депресия. Доброволците трябвало да оценяват състоянието си по две скали – скала за депресия, тревожност, стрес и соматика и скала за положителен и негативен афект.

„Съществува силна връзка между средиземноморската диета и по-ниските нива на депресивни състояния“, заявява д-р Натали Парлета от университета в Южна Австралия и един от авторите на изследването.

„Открихме, че лошият хранителен рижим е предвестник на депресията. Хората не започват да се хранят неправилно, защото са в депресивно състояние. Неправилното хранене отключва развитието на депресия“, твърди специалистът.

Данните от изследването навели учените на мисълта, че сърдечните проблеми и депресията може да имат сходни отключващи механизми.

„Някакъв вид възпаление и инсулинова резистентност, които може да са сред причините за развитие на сърдечни болести, могат да доведат и до депресия“, твърди д-р Парлета.

„Мозъкът също е орган като всеки друг. Той има по-големи нужди от останалите органи – към него трябва да има постоянен приток на кръв, достатъчно количество кислород, глюкоза и хранителни вещества“, обяснява специалистът.

„Липсата на някое от тези неща може да се отрази на мозъка, както би се отразило и на другите органи в човешкото тяло“, допълва още д-р Парлета.

„Средиземноморската диета е богата на хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамин B, витамин D, ненаситени мазнини и антиоксиданти. Всички те са важни за поддържането на мозъка в добро състояние и го защитават от развитие на психични заболявания“, казва още специалистът.

„Ако мозъкът не получава достатъчно от тези хранителни вещества, това може да навреди на функцията му и да доведе до депресия“, обяснява още Парлета.

„В живота се сблъскваме с много предизвикателства и редица фактори, които могат да доведат до депресия. Ако осигуряваме на мозъка си важните хранителни вещества, по-лесно ще се справяме с тези предизвикателства“, казва още тя.

„Т.е. неправилното хранене може да доведе до депресия, стрес и чувство на тревога“, категоричен е експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7122 |15.01.2015 Защо зеленото смути е толкова добра идея . 4| 7408 |05.12.2014 Ядем шаран на Никулден - рибата спасила светията от смърт ! . 0| 8550 |06.03.2014 Защо сме влюбени в сладкото? . 1| 9611 |29.08.2013 Учен установи защо преяждаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads