Реклама / Ads
27| 5244 |29.11.2013 НОВИНИ

1,8 млн. струват протестите на властта

.
Над 1,8 млн. лева струва охраната на протестите от 14 юни досега. 7927 полицаи са били командировани в София. Стойността на положения от тях извънреден труд е 234 882 лв. Допълнителните разходи за служителите на СДВР са в размер на 1 599 361 лв. В тази сума са включени и пари за горива, светлоотразителни жилетки, скоби и др.
 

Това отчете по време на парламентарния контрол вътрешният министър Цветлин Йовчев като уточни, че общият размер на извънредните разходи на МВР по охрана на протестите в София в периода 14 юни – 27 ноември е 1 834 243 лева.

"Стана ясно, че около 2 млн. лв. са изхарчени, за да се опази властта. 8000 полицаи се използват за жив щит срещу мирно протестиращи. Стана ясно, че в страната няма униформени полицаи, които да работят по областните дирекции, че едно предложение от 14 юни провокира 2 млн. лв. на данъкоплатеца да бъдат изхарчени. Българският народ сам е заплатил за това вие да бъдете на власт", обърна се към управляващите депутатът Десислава Атанасова от ГЕРБ.  

Йовчев отвърна, че няма да влиза в тона й и да отговаря на внушенията, които е направила. Той уточни, че командированите не били ангажирани непрестанно с охрана на протестите.

На въпрос докога около сградата на парламента ще има метални заграждения и автомобили на жандармерията, министърът заяви, че "не МВР създава обстановката, която да изисква засилена охрана".

"Ненормалната ситуация е създадена от това, че определено има опити да бъде провокирано насилие и да бъде грубо нарушен общественият ред. Когато тези опити престанат и имаме нормални протести, няма да има нито полиция, нито заграждения", добави той.

След като преди два дни обяви, че всички действия на протестиращите на 12 ноември са били незаконни, и днес Йовчев каза, че повечето от протестите след 14 юни не са в съответствие със Закона за събранията, митингите и манифестациите, защото за тях не е подадено искане.

Запитан от ГЕРБ дали знае какво впечатление правят на чуждестранните инвеститори извънредните мерки за сигурност, вицепремиерът отговори:

"Мисля, че ситуацията от гледна точка на сигурността е много по-добре, включително и от гледна точка на бизнес средата и на възможните инвестиции, когато имаме една полиция, която осигурява обществения ред, отколкото когато имаме вандалстващи и вилнеещи хора около Народното събрание, не дай си Боже и вътре в сградата".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6021 |28.11.2013 Нови S класи ще возят властта . 10| 5352 |27.11.2013 Кунева: Изборният кодекс е смокинов лист, зад който управляващите се крият от протестите . 15| 5292 |25.11.2013 Вигенин: Вижда се, че се справяме; протестите затихват . 59| 5826 |25.11.2013 Борисов: Властта репресира граждани и фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads