Реклама / Ads
1| 10303 |01.12.2010 НОВИНИ

1 декември – Световен ден за борба със СПИН

.
На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба със СПИН. Tова се случва за 22-ра поредна година. Досега от СПИН са починали над 25 милиона души по целия свят, още 35 милиона са носители на ХИВ-вируса.
 

У нас започва Национална информационна АНТИСПИН кампания. Акцията тази година е насочена към младите хора, а целта е да се повиши тяхната информираност за начините за предпазване от болестта. Мотото й е „Презерватирай се”. Следобед всички, които желаят, могат да изследват своя ХИВ-статус напълно анонимно и безплатно в подлеза пред Софийския университет, където ще има подвижен екип.

В 16 часа доброволци на Червения кръст ще тръгнат от площада пред Народния театър „Иван Вазов“ на шествие, което ще стигне до подлеза на метростанция „Софийски университет“. По пътя на минувачите ще се раздават червени лентички – символ на борбата срещу СПИН и презервативи – единственото надеждно средство за предпазване от ХИВ. Акцията ще продължи до 18,30 и ще завърши с изграждането на горяща панделка от свещи.

Денят ще бъде отбелязан в парламента. Тази сутрин председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се срещне в Клуба на народния представител с доброволци от Националната АНТИСПИН кампания. Младежите ще поставят на депутатите червени лентички. Час по-късно сградата на Министерството на здравеопазването ще бъде окичена с червена панделка. Такава ще бъде спусната и на сградата на Столичната община.

По света – няколко забележителни сгради и монументи ще бъдат оцветени в червено в знак на подкрепа в борбата срещу вируса на СПИН. В акцията се включи поп певецът Боно. Първи в кампанията влезе австралийският град Сидни, като на церемонията на прочутия Харбър бридж освен Боно присъства и Едж от Ю-Ту. Те запалиха светлините заедно с премиера на Австралия Джулия Галард. В червено грейнаха още операта и площадът в най-големия град на Зеления континент. В червено ще бъдат озарени и Айфеловата кула в Париж, както Бъкингамският дворец и Уестминстърското абатство в Лондон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4837 |23.09.2010 През декември Темида решава за барбекюто на Доган . 1| 4497 |14.07.2010 Чистим отпуските до 31 декември 2011, отсече Борисов . 0| 4454 |19.05.2010 Днес е световен ден за борба с хепатита . 9| 4640 |18.05.2010 Световен експерт обръща делото САПАРД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads