Реклама / Ads
12| 4893 |24.07.2008 НОВИНИ

1 г. по-късно медиците ни от Либия - на протест

.
Година след освобождаването им от либийския затвор петте български медицински сестри все още се борят за правата си, пише днес и западната преса, която напомня казуса.
 

 

Навършва се 1 година от освобождаването на българските медици от либийския затвор, в който те прекараха 8 години. Те бяха осъдени на смърт заради умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца от Бенгази.

Точно в 9.51 ч. на 24 юли 2007 г.Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж и д-р Здравко Георгиев кацнаха на летище София с френския правителствен самолет, придружавани от техни роднини, комисаря на ЕС по външни отношения Бенита Фереро-Валднер и съпругата на френския президент Сесилия Саркози. Няколко часа преди това френският държавен глава Никола Саркози официално обяви, че представителите на Франция и ЕС са се споразумели с либийското правителство и са получили правото да екстрадират 6-те затворника от Либия и да освободят българския доктор, който е осъден на 4 години затвор, но е задържан в Либия без виза. В 10.35 часа, министърът на външните работи Ивайло Калфин прочете указ в залата на летище София, с който президентът Георги Първанов помилва българските медици.

Днес само две от петте жени упражняват професията си в градовете Бяла Слатина и Пазарджик. Други две са реабилитирани и се надяват скоро да се завърнат към професията си. Петата е безработна.

Днес точно в 10 часа те ще се съберат в църквата „Св. София"; там ще се отслужи молебен за здраве.

Година по-късно медиците настояват за среща с премиера, за да поставят своите проблеми. За мълчаливия си протест пред МС те са получили разрешение от кмета на София Бойко Борисов. Според медиците държавата не е изпълнила обещанието си да им изплати здравните и социалните им осигуровки за 8-те години в либийския затвор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5737 |05.05.2008 Вдигат заплатите на медиците от „Пирогов” . 0| 4699 |03.04.2008 Медиците отново обсъждат национален протест . 0| 5659 |01.08.2007 Сейф ал Ислам: Свободата на медиците = Меграхи + оръжие от Франция . 2| 7834 |28.07.2007 Либия възмутена от празничното помилване на медиците, жалва се на арабски и африкански организации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads