Реклама / Ads
21| 5338 |04.08.2013 НОВИНИ

До 1 млрд. лв. глоба за Столична община, ако прекрати концесията за водата

.
Елен Герджиков, председателят на Столичния общински съвет Източник: Булфото
Има реална опасност при едностранното прекратяване на концесията на „Софийска вода" от страна на общината, Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 млн. и 1 млрд. лева.
 

Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той уточни, че решението на Административния съд в София от юли е за преразглеждане на решението на СОС за провеждане на референдум за концесията, а не задължава да има такъв.

Преди това за решението на съда съобщиха общинският съветник от БСП Николай Белалов и депутатът също от левицата Борис Цветков. Те обявиха, че планират протест пред общината във вторник. Според Цветков референдумът би струвал на общината около 200-300 хил. лева и той може да бъде поет от бюджета й. Депутатът дори посочи, че първия местен референдум в София може да се проведе в периода между 20 октомври и 5 ноември тази година.

„С референдум, ако тази концесия бъде прекратена, всеки арбитражен съд ще счете това за едностранно прекратяване от страна на общината. Много е вероятно да бъдат отсъдени изплащането на огромни неустойки, което е изцяло в полза на концесионера. Има реална опасност при едностранното прекратяване от страна на общината, Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 милиона и 1 милиард лева. Никой не може да каже предварително колко точно, но тази опасност съществува", обясни Герджиков.

По думите му този сценарий ще бъде изгоден за концесионера, защото той ще прибере огромна сума. В момента концесията за водата в столицата се държи от френската фирма „Веолия".

В края на миналата година общинският съвет отхвърли искането за провеждане на референдум. Решението беше обжалвано пред съда от представители на БСП.

„Нещо, което пропускат колегите, които предлагат референдума, е че в Закона за водите изрично е казано, че е абсолютно задължително при прекратяването на концесията да се обяви нова процедура по концесия. Невъзможно е общината да стане оператор на водния цикъл в София, защото законът не го позволява. Ако бъде прекратена тази концесия, следва нова процедура и никой не може да гарантира кой ще бъде следващият концесионер - може да е същият. Тогава може хем да са прибрали огромна неустойка, хем да си останат концесионер и то най-вероятно с по-лоши условия, защото срокът на концесията ще бъде по-кратък. При по-кратък срок, естествено инвеститорът ще предложи по-лоши условия-по-висока цена на водата и по-ниски инвестиции в мрежата. Защо да правим това, кого обслужваме, чии интереси", попита Елен Герджиков.

Общината ще спази решението на съда и в началото на септември темата отново ще влезе в дневния ред на СОС. Според него съдът е върнал искането за преразглеждане, защото не е приел мотивите. Герджиков обаче смята, че това е работа на вносителя и той трябва да даде обосновка и да каже какви ще са последствията – юридически и финансово-икономически.

„Но според закона Общинският съвет решава дали да има референдум и по какъв въпрос, а не съдът", каза още председателят на СОС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5099 |01.08.2013 Мнозинството актуализира бюджета с 1 млрд. дълг . 13| 5486 |29.07.2013 Почти 1 млрд. лева отделят за българското здравеопазване . 28| 5200 |20.07.2013 Новият дълг от 1 млрд. лв няма да бъде изхарчен до края на годината . 2| 5088 |13.07.2013 1000 лв. глоба за прочетен имейл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads