Реклама / Ads
0| 4896 |11.11.2012 НОВИНИ

10,5 млн. лв. искат роднините на 15-те българи, потънали с „Илинден”

.
Корабът "Илинден"
Граждански иск за 10,5 млн. лева са завели роднините на удавените 15 българи при потъването преди три години на кораба "Илинден" в Охридското езеро, научи БТА от адвокати по делото. Искът е срещу застрахователните дружества "Алианц Ферзихерунг" и "Германишер Лойд". За имуществени вреди част от роднините искат още около 70 000 лева.
 

В исковата молба пред Софийския окръжен съд са записани и параметрите на кораба "Илинден", потънал на 5 септември 2009 година. Според тях капацитетът на плавателния съд към датата на инцидента е бил 35 човека, при качени тогава 53-ма пасажери.

Според Договор за правна помощ между България и Македония от 2002 г. действа споразумение, по силата на което страната ни признава в гражданскоправната им част присъдите на македонски съдилища.

Адвокатът на роднините на загиналите е поискал от Софийския окръжен съд да назначи експертиза, която да бъде възложена на Агенция "Морска администрация", която да уточни каква е причината и кой носи отговорността за потъването на кораба.

До момента роднините са получили по 4 500 евро от други застраховки.

Македонският съд призна за виновни за инцидента капитанът Сотир Филевски и служителят в "Лойд" Бранко Баич, дал удостоверение за годността на кораба.

Сотир Филевски е в затвора в Струга на 12 км от Охрид. Остават му още няколко месеца до края на присъдата. Сега съседите му казват, че го виждат през няколко седмици да се връща при родителите си през почивните дни, когато е в отпуск от затвора.

Баич е осъден задочно.

Паметникът на загиналите, който беше открит точно година след инцидента, е в добро състояние. Монументът беше изграден от "Ротъри" клубовете в Пирдоп и Охрид и с подкрепата на организацията "Пети септември". Той беше построен за около месец и е струвал около 3 000 евро. На него има надпис "Да не се заборави 5.09.2009". Малко след поставянето му обаче беше изкъртен, а година след това поправен. Все още не е реализирано намерението да се изгради паметна плоча на брега, където бяха извадени телата на удавените.

Разследването в България, което започна паралелно с това в Македония, още не е приключило. Прокуратурата все още чака отговори на редица въпроси, които бяха изпратени до съседната държава преди повече от година. Чакат се отговори и на исканията за достъп до всички доказателства.

На четирите молби за правна помощ, които българските разследващи са изпратили, има само частични отговори. За разлика от Македония обаче в София се разследват и действията на Капитанията в Охрид - органът, контролиращ движението на плавателните съдове в езерото. Досега експертизи у нас показаха, че е имало неправомерно преустройство по палубата на "Илинден". А през отворени прозорци на долната палуба на кораба е влязла вода и това е способствало плавателният съд да потъне по-бързо в Охридското езеро.

Корабът "Илинден" е трябвало да бъде с неотваряеми прозорци, а всяка възможност те да бъдат открехнати - елиминирана. Това е записано и в плана, който касае конструкцията на кораба. Освен това и водещото колело за стоманеното въже не се е въртяло с лекота. Специалистите твърдят, че корабът имал проблем и с двете си водещи колела. Около оста на въртене на едното имало луфт. Огледът на плавателния съд установил, че някои от нитовете на стоманената и ламаринената обвивка на кораба липсвали.

За три години - от 2004 г. - до 2007 г., на палубата на "Илинден" са се возили над 15 000 човека. Рекорден товар плавателният съд е понесъл преди няколко години, когато на борда му е имало 67 души.

След инцидента корабът беше изваден в канал, близо до местността с Билянините извори и известно време стоеше между няколко други плавателни съда. Сега "Илинден" е преместен на друго място - в същия канал, но по-далеч от Охридското езеро. Веднага след потъването на "Илинден" корабите бяха закотвени, близо година.

Днес екскурзиите по вода отново са основен атракцион за туристите. Няколко големи кораба предлагат разходка до манастира "Св. Наум". Цената за двупосочното пътешествие на човек е около 10 евро, но при условие, че има поне около 60 пасажери на борда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9700 |10.11.2012 Искат съюз между България и Македония . 66| 9180 |06.11.2012 Бойко Борисов заплаши Скопие: Ако искате в ЕС, сменете си тона! . 9| 6147 |29.10.2012 Над 12 хил. искат орден "Стара планина" за ген. Васил Делов . 7| 5420 |22.10.2012 В Кърджали искат орден "Стара планина" за ген. Делов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads