Реклама / Ads
1| 5156 |04.08.2009 НОВИНИ

10 акта за злоупотреби с еврофондове този месец

.
Митова и Джамбазов Източник: Вяра Йовева
10 обвинителни акта за източване на средства от европейските фондове е внесло само през юли специализираното звено за разследване на такива злоупотреби в прокуратурата. За това се похвали днес пред журналисти новият ръководител на спцзвеното за борба с подобни престъпления Анегелина Митова.
 
Прокуратурата разследва 800 случая по схемите за единно плащане на площ в Държавен фонд „Земеделие", стана ясно днес. .

В момента звеното работи по 1036 преписки. 53 са наказателните производства за злоупотреби по програма САПАРД, още толкова са и преписките за пари от същата програма, а звеното работи и по 800 преписки, образувани за злоупотреби по схемите за единно плащане на единица площ
Към обвинението са изпратени по списък 98 проекта, а целта на срещата е била да се съпоставят книгите на длъжниците и преписките, като се е установил значителен брой невписани нарушения от служителите на фонда, каза Ангелина Митова. Тук изникнал проблема, че в част от тях не са регистрирани нередностите.

Два от обвинителните актове са за източване на пари по програма „Леонардо да Винчи". Тук има и едно споразумение за 1,5 година условно. Митова каза оше за други два обвинителни ака за нарушения по програма САПАРД, както и още три предложения за глоба и две споразумения по същата програма.

Прокуратурата нищи и пет случая срещу конкретни длъжностни лица от ДФ „Земеделие", като и делата срещу изпълнителните директори - едно по програма „Леонардо да Винчи" и четири по програма САПАРД. Две или три дела ще бъдат прекратени , защото амнистиата налагало това, каза заместник градският прокурор Божидар Джамбазов. Той изрази недоволство ,че има драстично несъответствие между максималния размер на глобата от 5000 лв., която прокуратурата е длъжна да приложи, и милионите левове източени средства от същите лица.
Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов заяви, че всички дела, които са били спрени заради кандидатдепутатски имунитет, ще бъдат възобновени.Вече имало насрочени дати за делата на Марио Николов (30 септември) и Александър Томов (20 октомври). Делата Тома Томов и Викентиев са обединени и вървят към приключване, каза зам. градският прокурор Джамбазов.

ОЧАКВАЙТЕ ИНТЕРВЮ С АНГЕЛИНА МИТОВА ЗА БОРБАТА С ЕВРОИЗМАМИТЕ!!!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4936 |21.07.2009 Разследват злоупотреби с евросредства . 61| 11997 |25.06.2009 Доган: Властта е в моите ръце! Дайте ми власт! Аз разпределям еврофондовете! . 21| 5769 |19.06.2009 Яне Янев скача на Доган, вади Топ 10 на злоупотребите . 41| 5361 |24.02.2009 Пл. Орешарски: Няма нищо вярно в слуховете за злоупотреби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads