Реклама / Ads
16| 5214 |04.12.2012 НОВИНИ

На 10 декември ще се оправдават 3-мата кандидати за главен прокурор

.
Соня Найденова
На 10 декември ще бъде изслушването на тримата кандидати за главен прокурор, съобщи представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова.
 

300 жалби са постъпили в Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет (ВСС) за неспазване на етичните правила от магистратите. На 10 декември Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов ще имат възможност да се оправдаят по изнесени факти срещу тях в медиите.

Те ще могат да отговорят на въпроси, да представят документи и ако срещу тях има смущаващи факти в публичното пространство, кандидатите ще могат да се защитят. Соня Найденова обясни, че освен сигналите и становищата, които пристигат от граждани и неправителствени организации, ВСС проявява инициатива и събира всички сведения и факти, които излизат в медиите във връзка с кандидатурите за главен прокурор.

Етичната комисия и комисията по правни въпроси имат ангажимент да изготвят доклади за всеки един от номинираните, които ще бъдат взети пред вид при избора.

„За момента правилата за избор на главен прокурор са такива, каквито са приети - обяви още на пресконференция Соня Найденова. - Дали правилата ще претърпят промяна в частта за начина на гласуване, все още ВСС не се е произнесъл".

„В момента се ползва система от 2000 г. Тя е конструирана така, че това е един вид машинно гласуване, т.е. всеки член на ВСС разполага с пулт за тайно гласуване, по който може да гласува „за", „против" и „въздържал се", каза Найденова.

„Сигналът от този пулт се трансформира към едно централно устройство - криптиран и, ако има някаква електронна част, това е тази. Тя се предава към таблото, което показва - брой гласували, колко са „за", колко „против" и колко „въздържали си". Информацията, която излиза на таблото, се разпечатва на т.нар. централно устройство, което буквално изглежда като касов апарат, обясни Найденова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6140 |20.11.2012 Обама покани Борисов във Вашингтон през декември . 1| 4938 |08.11.2012 Нов главен прокурор - най-рано през декември . 8| 5419 |05.11.2012 Путин идва през декември; качват го на "Еверест" . 10| 14276 |04.11.2012 28 декември 2012 – най-черният ден!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads